Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju, pripremljen zahtjev za međunarodnu pomoć (Foto)

Olujna ćelija kreće se prema jugoistoku Slovenije, trenutno je iznad Ljubljanskog barja, objavila je slovenska agencija ARSO.

“Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja te došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koji su mogući i jači udari vjetra te tuča ide prema jugoistoku”, piše ARSO, prenosi Index.hr.

Foto: Gorsko spasilačko društvo Slovenije

I dok se ljudi širom zemlje bore da spase živote i imovinu, nove vremenske nepogode prijete da im taj posao dodatno otežaju.

“Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i podatak da je Civilna zaštita Slovenije pripremila zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava”, rekao je danas komandant Civilne zaštite Srećko Šestan.

Foto: Gorsko spasilačko društvo Slovenije

Šestan je rekao da će dodatni helikopteri i vojne jedinice biti tražene vojnim kanalima, a oprema i mehanizacija, koja uključuje montažne mostove i mašine, preko Evropskog mehanizma civilne zaštite.

Foto: Gorsko spasilačko društvo Slovenije

“Ako odgovor ne bude onakav kakav mi želimo, pokušaćemo i kroz bilateralne sporazume”, rekao je Šestan na konferenciji za novinare.

Foto: Gorsko spasilačko društvo Slovenije

On je naveo da pripadnici Civilne zaštite i dalje ne mogu da se probiju do mjesta Črna na Koroškem koje je odsječeno od svijeta.

“I dalje tražimo kopneni prelaz za Črnu. Vazdušna veza funkcioniše i u svakom trenutku imamo na raspolaganju šest vojnih i policijskih helikoptera”, rekao je Šestan.

On je dodao da su danas nastavili iz helikoptera da izbacaju betonske blokove kako bi sanirali oštećeni nasip na Muri i da su blokirali curenje.

Foto: Gorsko spasilačko društvo Slovenije

Težište poplave u Sloveniji pomjerilo se u Pomurje, nakon što je rijeka Mura jutros počela da raste. Trenutno je zabilježem rekordan protok od 1.450 metara kubnih u sekundi. Poplavljena su i područja u blizini ušća Save u Krku.

Foto: Tanjug/AP

Rijeka Sava trenutno opada, ali i dalje ima veliki protok. Protok Krke se stabilizovao, ali je oticanje usporeno zbog visokog nivoa Save na ušću ovih rijeka.

U drugim dijelovima zemlje rijeke se vraćaju u svoja korita, ali bi usljed novog nevremena bujični potoci ponovo mogli da rastu.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow