Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Obilježena 29. godišnjica formiranja Gradiške i Srbobranske brigade (Foto)

U Gradišci je danas, povodom obilježavanja 29. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske srbobranske brigade, služen parastos i položeni vjenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su ove dvije brigade udarale temelje Republike Srpske u kojoj danas slobodno živimo.

Foto: radiogradiska.com

„Svi treba da se poklonimo žrtvama koje su ugradile svoje živote u stvaranje Republike Srpske, da bi mi danas imali priliku da je gradimo i razvijamo onako kako nama odgovara i da je branimo od nasrtaja onih koji žele da je neutrališu. Naša je obaveza da obilježavamo ovakve događaje i da iz istorije izvlačimo pouke“, naglasio je Adžić.

Ratni komandant „Gradiške brigade“, general Boško Gvozden naveo je da je brigada formirana 12. juna 1992. godine, te da je u toku rata imala i više od 5.000 boraca.

Foto: radiogradiska.com

„Sa ove vremenske distance vidimo da je formiranje Vojske Republike Srpske i njenih brigada bilo pravovremeno i neophodna za zaštitu srpskog naroda na ovim prostorima. Drugog izlaza nismo imali, a rezultate formiranja i uspjeha vojnih formacija uživaju današnje generacije. Rezultati toga su sloboda i Republike Srpska“, istakao je Gvozden.

Laka pješadijska brigada Gradiška učestvovala je u „Proboju koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom RS, i branila je preko 40 kilometara sjeverne granice na Savi. U toku ratnih dejstava poginulo je 119, a ranjeno 347 boraca ove brigade.

Ratni potpukovnik 19. Pješadijske srbobranske brigade Stanko Puškar naveo je da je ova brigada formirana 26. marta 1992. godine, sa 282 borca, da bi broj boraca već u junu te godine porastao na blizu 5.000.

Foto: radiogradiska.com

Puškar je naveo da je u opštini Donji Vakuf – Srbobran tada živjelo oko 10.000 Srba, što govori o velikom procentu učešća stanovništa u ratnim dejstvima.

Prema njegovim riječima,  „Srbobranska brigada“ je branila južne granice Republike Srpske i sve borbene zadatke je uspješno izvršila.

„Zbog složene situacije, zajedničkih napada hrvatskih i muslimanskih snaga, te opasnosti od okruženja civila i vojnika, naređeno je da se 12. juna 1995. godine evakuiše stanovništvo, a nakon toga se brigada povukla na položaj na lijevoj obali rijeke Ugar na području Kneževa“, rekao je Puškar.

U toku rata poginulo je 328, a ranjeno 980 boraca ove brigade, dok većina srpskog stanovništva prijeratne opštine Donji Vakuf danas živi na području Gradiške.

Povodom obilježavanja 29. godišnjice osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade, vijence na centralno spomen-obilježje položile su delegacije brigada, grada Gradiška, Gradske boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Udruženja ratnih vojnih inavalida, Udruženja PTSP Gradiška, Udruženja građana „26. mart Donji Vakuf“, te gradskih odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističke partije Srpske.

Foto: Facebook/Radio Kozara 89,9
Foto: Facebook/Radio Kozara 89,9
Foto: Facebook/Radio Kozara 89,9
Izvor: radiogradiska.com | Autor: M.Malešević
7,200FansLike
440FollowersFollow