Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Oči turista iz RS uprte u Grčku

Stanovnici Srpske, koji su uplatili avanse za ljetovanje prije pandemije virusa korona, pohrlili su u turističke agencije da na vrijeme potvrde i odaberu zamjensko putovanje, dok su oči velikog broja njih i dalje uprte u Grčku.

Povećano interesovanje građana posljednjih dana dalo je nadu turističkim agencijama u Srpskoj, koje zbog pandemije duže od godinu dana gotovo da nemaju posla, da se sve vraća u normalne tokove.

Iako su zamjenska putovanja, u zemlju gdje je to moguće, u ponudi još od prošle godine, mnogi klijenti su, kažu u agencijama, čekali da se epidemiološka situacija popravi kako bi na odmor otputovali van granica, dok povrat novca traže rijetki.

Direktor “Kompas tursa” u Banjaluci Mladen Račić rekao je da je putnicima koji su prije pandemije uplatili avans za putovanje u Grčku i slična turistička mjesta, gdje granice još nisu otvorene za turiste iz BiH, pružena mogućnost da svoje aranžmane mijenjaju za druge destinacije iz ponude.

“S obzirom na to da radimo sa više turističkih agencija iz Srbije i ponude za zamjensko putovanje se razlikuju. Najviše uplata prije pandemije definitivno je bilo za Grčku, gdje mnogi isključivo i dalje žele da idu, zbog čega svakodnevno zovu i pitaju imamo li novih vijesti o ulasku u tu zemlju sa bh. pasošem”, kazao je Račić.

U turističkoj agenciji “Hepi travel” u Bijeljini se nadaju da će vlasti u Atini uskoro omogućiti ljetovanje i državljanima BiH, te da se Semberci zbog trenutne situacije najviše okreću Crnoj Gori.

“Građani koji su ranije uplatili avans za Grčku svoj novac mogu iskoristiti za putovanje na bilo koju destinaciju iz naše ponude, između ostalog, u Tursku i Egipat, za koje, takođe, vlada veliko interesovanje, uprkos mjerama koje su na snazi”, kazala je radnica ove bijeljinske agencije Jelena Josipović.

I banjalučka turistička agencija “Unis turs” svojim klijentima za zamjenska putovanja dala je na raspolaganje sve destinacije iz svoje ponude.

“Naši klijenti su još prošle godine počeli da koriste zamjenska putovanja. U ponudi su Hrvatska, Crna Gora, Turska i Egipat. Oni koji ne iskoriste ovu mogućnost avans će dobiti nazad, a povrat novca smo, u skladu sa mogućnostima, vršili i do sada”, kazala je šef jedne od poslovnica ove turističke agencije Gordana Blagojević.

Dodala je da prate šta će Grčka odlučiti kad su u pitanju turisti sa pasošem BiH, jer mnogi koji su uplatili avans za putovanje u tu zemlju ne žele da putuju na drugu destinaciju.

Turistička agencija “Vuković” iz Prijedora, za razliku od većine drugih u Srpskoj, gotovo svim svojim klijentima odmah prošle godine vratila je novac i nije nudila zamjenska putovanja, jer su, kako kažu, smatrali da je to najbolje rješenje.

“Klijentima smo na ime avansa lani vratili između 600.000 i 700.000 KM, a u ponudi smo prije pandemije od udaljenijih destinacija imali Grčku i Španiju”, kazala je menadžer prodaje u ovoj agenciji Bojana Vuković.

Prodaja aranžmana

U turističkim agencijama kažu da je prodaja aranžmana za ljetovanje ove godine neuporedivo bolja nego prošle godine, što mnogima uliva nadu da će ova sezona biti mnogo uspješnija.

“Što se tiče prometa iz 2019. godine, nećemo ga sigurno dostići prije 2024. godine”, kazao je Račić.

Izvor: Glas Srpske
6,700FansLike