Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Od petka dozvoljeno pečenje prasadi na ražnju

U Banjaluci je održan sastanak na kojem je donesena odluka da od petka na snagu stupe usaglašene mjere za suzbijanje afričke kuge svinja u Srpskoj, kojima se dozvoljava prevoz zdravih grla radi prodaje iz ugroženog područja, unutar i van njega, klanje u domaćinstvu za vlastite potrebe, te propisuje način klanja u klaonicama, a sve po strogo određenim uslovima.

Kako je rekao Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, propisano je da se po hitnom postupku u ugroženim i zaraženim područjima uz ispunjene propisane tehničke uslove i biobezbjednosne veterinarske mjere može dati privremena dozvola za klanje prasaca radi pečenja.

Mjere su donesene kako bi se spriječilo širenje afričke kuge i smanjenje populacija svinja, te spriječilo bacanje zdravog mesa.

“Razmotrili smo sve mogućnosti termičke obrade mesa i stalno je bilo pitanje da li će se moći peći prasci na ražnju. Da! I to smo predvidjeli devet metoda koje zagovara struka prilikom termičke obrade mesa da bi, ukoliko postoji, virus bio uklonjen”, rekao je Minić.

On je istakao da je Srpska prva u regionu koja će usvojiti navedeni modalitet borbe protiv afričke kuge svinja.

“Na ovaj način smanjujemo i modalitet sive ekonomije i crnog tržišta kada su u pitanju proizvodi od svinjetine i žive svinje, jer smo sigurni da nelegalan prevoz i sve ono što se zvalo švercom jeste jedan od vektora širenja afričke kuge svinja”, rekao je Minić.

Kako je dodao, potrebna je bolja saradnja određenih lokalnih zajednica kada je riječ o borbi s afričkom kugom svinja.

“Želim da pozovem sve naše građane da konzumiraju domaće meso u ovim procedurama koje su sada jasno propisane. Pravilnik ću propisati sutra ujutro i on od petka stupa na snagu”, izjavio je Minić.

On je rekao da je Ministarstvo pozvalo na sastanak i predstavnike Lovačkog saveza Republike Srpske jer su divlje svinje jaki vektori prenošenja afričke kuge svinja.

“Propisivaćemo mjere koje se budu odnosile i na smanjenje ove populacije”, rekao je Minić i dodao da je do sada u Srpskoj izvršena eutanazija 28.000 svinja.

“Ali smo skoro 6.000 svinja najboljeg kvaliteta kroz interventno klanje, ulaganje naše 50 odsto, a 50 odsto od mesoprerađivača, uspjeli skloniti iz žarišta i to meso će biti iskorišteno”, rekao je Minić.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je isplatu 380.000 KM za potrebe nabavke materijalnotehničkih sredstava za laboratorijsku dijagnostiku i sredstava za dezinfekciju s ciljem suzbijanja afričke kuge svinja, kao i radi ublažavanja posljedica nastanka ozbiljnih poremećaja na tržištu.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
458FollowersFollow