Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Održan okrugli sto na temu “Vrbaška kroz vrijeme”

U petak 14. maja u Domu kulture Vrbaška održan je okrugli sto na temu „Vrbaška kroz vrijeme“,  na kome su međusobno, ali i sa prisutnom publikom diskutovali relevantni predstavnici iz širokog spektra oblasti kao što su kultura, pedagogija, teologija, istorija i umjetnost, ističući važnost podsticanja i njegovanja kulture sjećanja na stravičan genocid i svirepe zločine počinjene kako nad srpskim tako i drugim narodima tokom Drugog svjetskog rata od strane nacističkih i fašističkih saveznika ustaša na prostorima tadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

Ova besjeda ima prvenstveno za svrhu da pokrene inicijativu za organizaciju litija putevima stradanja kojima su djeca Kozare i Potkozarja odvođena u sistem koncentracionih logora Jasenovac, a mjesto Vrbaška ima posebnu simboliku, jer se nalazi na samom raskršću tih puteva.

Jedan od organizatora okruglog stola Mihajlo Milivojac istakao je koliko je kultura sjećanja zapravo važna za nas, ne samo zbog svih zasluga naših predaka, nego i žrtve koju su pretrpili tokom sveukupnog postojanja našega naroda na ovim prostorima. Takođe, naglasio je nužnost duhovnog razvoja odraslih kao i kvalitetnog obrazovanja mladih i djece od njihovog najranijeg uzrasta.

Sveštenik Boris Bencuz izjavio je kako smo kao narod otpali od Boga, jedni od drugih, da se naša vjera svela isključivo na religijsku formu, pa sada zbog toga ispaštamo, a povratak Bogu vidi kao jedini spas za srpski narod.

Direktor osnovne škole „Mladen Stojanović“ u Vrbaškoj Miladin Branković smatra kako je veliki problem to što djeca u školama nedovoljno uče o stradanjima srpskog naroda.

Milica Kotur iz Ministarstva prosvjete i kulture, čijom zaslugom je sačuvana topola užasa u Donjoj Gradini, rekla je kako su Srbi narod koji ima tragičnu, ali isto tako slavnu istoriju kojom se mogu ponositi. Raduje je to što Republika Srpska i Srbija prave zajedničke udžbenike, jer prema njenim riječima veliko znanje i mudrost se nalazi u Srbiji.

Dario Drinić viši stručni saradnik Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske ističe kako moramo brinuti o dokazima naše istorije bilo da se radi o materijalnim dokazima ili ljudima koji su živi svjedoci agonije kroz koju je prošao naš narod.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić izrazio je nezadovoljstvo negativnom slikom koja je stvorena o srpskom narodu u svijetu od strane onih koji uporno negiraju genocid počinjen nad srpskim narodom, ali je takođe naglasio važnost medijskog djelovanja, a posebno značaj kinematografije u našoj borbi izdvajajući filmove “Boj na Kosovu” i “Dara iz Jasenovca” kao najreprezentativnije primjere.

Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević izjavio je kako je u jeku pandemije korona virusa u skromnoj produkciji Kulturnog centra Gradiška uspio da realizuje film „Golgota kozaračkog djeteta“ što je najbolji dokaz da je volja i inicijativa sve što nam je potrebno kako bi smo se pokrenuli sa mrtve tačke i napravili nešto.

Kulturni centar Gradiška nudi raznovrsne programe koji imaju za cilj očuvanje srpske kulture od sjenki zaborava, a posebno bih istakao projekat škola kreativnog pisanja u saradnji sa prof. dr srpskog jezika i književnosti Duškom Pevuljom koji ima za cilj da podstakne kreativnost kod mladih i približi im srpsku književnosti”, dodao je Blagojević.

Poražavajuće je to što omladina premalo zna o stradanjima svojih predaka, a tome je kriv neadekvatan obrazovni sistem kome su hitno potrebne temeljne reforme. Pored toga današnji sistem vrijednosti u društvu koji je potpuno izvrnut i hiperindividualistički nikako ne doprinosi pozitivnim promjenama, jer živimo na takav način da samo sebe gledamo i nažalost taj obrazac razmišljanja prenosimo na buduća pokoljenja živjeći u uvjerenju kako sve to radimo za dobrobit svoje djece, koja će ostati bez spoznaje o temeljima svoje istorije ako ne dođe do suštinskih promjena u kolektivnoj svijesti našega naroda – zaključak je učesnika okruglog stola.

Izvor: kcgradiska.com
7,400FansLike
459FollowersFollow