Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Opasan pesticid nađen u mandarinama iz Hrvatske, završile u BiH

Evropska agencija za bezbjednost hrane objavila je na svojim stranicama da je u neretvanskim mandarinama koje su završile na tržištu u BiH pronađen nedozvoljeni pesticidhlorpirifos“.

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg hlorpirifosa, a uzorak je uzet 20. novembra. Ovo je treći put da je u neretvanskim mandarinama pronađen nedozvoljeni pesticid.

Hrvatski inspektori pesticid su otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača. Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu obavijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima hlorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju, navodi Index.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), podsjetimo, obavijestila je 17. novembra  Agenciju za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđene prisutnosti pesticida hlorpirifosa (chlorpyrifos).

Uvozniku je naložen povrat sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguć povrat iste.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, na temelju preporuka Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pored redovitih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole pri uvozu mandarina na eventualnu prisutnost hlorpirifosa, saopšteno je tada.

Izvor: Nezavisne
6,700FansLike