Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Otkriven uzrok nesreće u kojoj je poginuo Kobi Brajant

Prošlo je više od godinu dana kada je svijet ostao bez Kobija Brajanta u padu helikoptera u kome je poginula i njegova ćerka Đijana, kao i još sedam osoba i konačno je završena istraga o tome šta je dovelo do nesreće.

Nacionalna komisija za bezbjedni saobraćaj (NTSB) sastala se danas i otkrila svijetu zaključke do kojih je došla, a dat je odgovor i na jednu od najozbiljnijih spekulacija: Kobi Brajant nije tražio od pilota da preduzima bilo kakve nepotrebne rizike.

IZVOR: TANJUG/AP PHOTO/JAE C. HONG, FILE

Eksperti kažu da pritisak važnih klijenata može natjerati pilote da prave loše odluke, ali to nije bio slučaj sa Brajantom.

“Nema dokaza da su Island Express, operator leta, ili klijent (Kobi Brajant) izvršili pritisak na pilota da prihvati zahtjev za čarter letom ili završi let po lošem vremenu”, navodi se u izvještaju.

NTSB je do sada utvrdio da je pilot iskusio stanje koje se zove prostorna dezorijentacija neposredno pred pad, što ga je navelo da misli da se vozilo penje iako se u stvari spuštalo. Jedan od istražitelja sažeo je to rečenicom: “Pilot ne zna gdje je gore, a gdje dole”.

IZVOR: TANJUG/AP PHOTO/MARK J. TERRILL, FILE

Istražitelji su naveli da je to veoma ozbiljno stanje i žele da se primjene novi programi da bi se pomoglo pri identifikaciji tog stanja i spriječilo da ga piloti iskuse.

Potpredsjednik komisije Landsberg je tokom predstavljanja nalaza naveo da je pilot trebalo da prepozna opasno vrijeme tog dana, da se vrati i sleti na obližnji aerodrom.

Ova komisija je radila od same nesreće, 26. januara prošle godine. Prethodno je utvrđeno da helikopter nije bio pokvaren, da pilot nije bio pod uticajem opojnih sredstava, a i ranije su pronađeni neki dokazi da je pilot Ara Zobajan mislio da se diže iznad magle iako se velikom brzinom spuštao.

Izvor: Mondo
7,400FansLike
459FollowersFollow