Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ovo je najjezivija izjava Medlin Olbrajt i pokazuje svu njenu okrutnost (Video)

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je umrla juče u 84. godini, u Srbiji i na prostoru Republike Srpske će biti vječno upamćena po otvorenom i vatrenom zalaganju za NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

Međutim, svijet je pamti po jednoj izjavi koja je pokazala svu njenu okrutnost i beskrupuloznost.

Poznato je da je Olbrajtova bila najveća zagovornica vojnih intervencija američke vojske širom svijeta, ostala je upamćena po izjavi “Zašto imamo toliku vojnu silu, ako nećemo da je koristimo”, ali jedna druga rečenica bukvalno je obilježila njenu karijeru. Izgovorila ju je 1996. godine u emisiji “60 minuta” na CBS Njuz kod voditeljke Lesli Stal.

Tema je bila američka intervencija u Iraku 1991. godine, a voditeljka je podsjetila Olbrajtovu na veliki broj žrtava koju je taj rat odnio, naročito među djecom.

“Čuli smo da je tamo (u Iraku tokom američke intervencije) umrlo pola miliona djece. To je više nego u Hirošimi. Da li je (intervencija) vrijedila te cijene?”, pitala je Stalova.

Olbrajtova, tada američki ambasador u UN, bez imalo kajanja je izgovorila:

“Bio je to težak izbor, ali mislim da je vrijedilo.”

Olbrajtova je u početku tvrdila da je ta njena izjava izvučena iz konteksta, da je njen odgovor “izmanupulisan”, ali je osam godina kasnije, 2004. godine u intervjuu za “Demokratiju sada” (Democracy now) priznala da je pogriješila. Ipak, i tada je pokušala da se opravda.

“Bila je to glupa izjava. Nije trebalo nikada to da kažem. Ali, kada bi svako ko se kaje zbog neke svoje izjave ustao, ustalo bi mnogo ljudi”, pokušala je Olbrajtova slikovito da se opere od svoje okrutne izjave.

Ipak, nije joj uspjelo. Koliko je ta rečenica obilježila njenu karijeru, govori i činjenica da sada, kada je umrla, većina svjetskih medija podsjeća upravo na tu jezivu rečenicu o iračkoj djeci izgovorenu 1996. godine, a ne na njen navodni “doprinos odbrani demokratije i ljudskih prava”, koje je, bar ona tako misli, branila zalažući se za američke vojne operacije širom svijeta, piše Blic.

Izvor: srpskainfo.com
6,200FansLike