Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ovo je uzrok totalne havarije u regionu? Krenule međusobne optužbe

“Nije poznat tačan uzrok ogromne havarije koja je danas bez struje ostavila cijeli region, osim Srbije”, kaže crnogorski ministar energetike.

Iz Hrvatske kažu da problem nije kod njih.

Kako je navedeno ranije, oko 12.25 bez struje su ostali skoro cijela Crna Gora, Dalmacija u Hrvatskoj, veći dio BiH, kao i dijelovi Albanije.

Odmah je konstatovano da je havarija nastala na dalekovodu u Crnoj Gori, a prema prvim informacijama došlo je do požara. Saopšteno je i da su sva raspoloživa sredstva stavljena na raspolaganje elektrodistribucijama kako bi se ublažile posljedice nestanka struje na nevjerovatnih 40 stepeni, koliko je u cijelom regionu.

Oglasio se i crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, koji je za RTCG rekao da je problem nestanka struje regionalne prirode, i da se radi o regionalnom kvaru.

S druge strane, ostatak regiona upro je prstom upravo u Crnu Goru, navodeći da je problem nastao kod njih. Ministar ekonomije Hrvatske Ante Šušnjar Mujović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da problem sa strujom nije nastao u Hrvatskoj.

“Aktivirali su se svi naši mehanizmi. Ne radi se o kvaru kod nas, možemo reći da se radi o zakonu spojenih posuda, dio naše mreže je ostao bez napona. Dio mreže je ponovno snabdjeven energijom, postoje procedure”, objasnio je on zajedno sa direktorom Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Dankom Blaževićem

Mujović pak smatra da je do ovog kolapsa došlo uslijed velikog opterećenja.

“Naglo je porasla potrošnja usljed visoke temperature. U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne”, istakao je Mujović.

“Naš elektro-energetski sistem je povratio naponske prilike”, kaže Mujović, koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

“Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno”, istakao je Mujović i rekao da se ne može sve riješiti odjednom.

U momentu kada se desio ispad, pretpostavka je da su svi potrošači ostali uključeni, i nadamo se da prilikom ponovnog puštanja u rad opterećenje neće biti veliko, i da to ne izazove nove ispade.

“Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabino je”, zaključio je Mujović.

U međuvremenu su crnogorski mediji javili da struja polako počinje da se vraća u gradove.

Izvor: B92
7,400FansLike
459FollowersFollow