Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ovo su današnji zaključci Gradskog štaba

Na prijedlog Gradskog štaba za vanredne situacije, sa telefonske sjednice održane danas, 20.05.2021. godine, komandant štaba Zoran Adžić donosi sljedeće zaključke:

1. U cilju sprječavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na području grada Gradiška i zaštite i spasavanja stanovništva, od 20.05. do 07.06.2021. godine, zabranjuju se:

 • sva javna okupljanja u grupama većim od 100 lica,
 • sva privatna okupljanja u grupama većim od 50 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode),
 • organizacija i izvođenje muzike uživo u zatvorenom dijelu ugostiteljskog objekta.

2. Od 20.05.2021. do 07.06.2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 24:00 časa:

 • svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.).
 • priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.)

3. Od 20.05.2021. do 07.06.2021. godine u periodu od 24:00 do 06:00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

4. Od 21.05.2021. godine dozvoljava se organizacija i izvođenje muzike uživo ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt), kao i na otvorenom prostoru uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane „JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

5. Od 21.05.2021. do 07.06.2021. godine, a izuzetno do tačke 1. podtačke 1) ovog zaključka, dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike i uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane „JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

6. Dozvoljene aktivnosti iz ovog zaključka sprovode se uz punu odgovornost organizatora za strogo sprovođenje mjera propisanih od strane „JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

7. Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru te da se pridržavaju uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

8. Izuzetno od tačke 7. obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta:

 • djeca mlađa od sedam godina života,
 • lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju,
 • lica koja obavljaju fizičku i sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata.

9. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičko rastojanje od dva metra a u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.

10. Obavezuju se tržnice, trgovački centri, robne kuće, kao i ostali prodajni objekti da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta (glavni ulaz, prolazi, hodnici) u skladu sa tačkom 7. ovog zaključka sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine ukupnog prostora objekta.

11. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:

 • usluge pružaju zaštićeni maskom,
 • obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
 • obezbjede maske građanima koji koriste njihove usluge a nemaju ih,
 • se pridržavaju uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju,
 • odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera unutar prodajnog objekta, uz mogućnost uskraćivanja usluge u slučaju nepridržavanja mjera.

12. Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprječavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

13. Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su:

 • organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja,
 • na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

14. Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

15. Organi jedinice lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima na sljedeći način:

 • na ulazu u službene prostorije ograničiti broj lica koja istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa,
 • održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
 • omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

16. Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republika uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

17. Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru („Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 11/15 i 58/19) i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 90/17, 42/20 i 98/20).

18. Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 23/20) i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID-19) u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 24/20) se primjenjuju uz ovaj zaključak.

19. Stupanjem na snagu ovog zaključka prestaje da važi Zaključak, broj: 02-022-170/21, od 10.05.2021. godine.

20. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Gradiskalive.com
7,300FansLike
456FollowersFollow