Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ovo su najnoviji uslovi za ulazak u Hrvatsku

Nakon što je takvu odluku ovih dana donijela Grčka, svi putnici koji su vakcinisani dvjema dozama vakcine, nezavisno o tome je li ga odobrila Evropska agencije za lijekove (EMA), od sutra će moći prelaziti i hrvatsku granicu, nezvanično saznaje Jutarnji list.

Granicu će bez negativnog PCR testa moći preći svi s potvrdom o vakcinisanju, nezavisno o tome jesu li primili AstraZenecu, Pfizer ili Modernu, koja imaju odobrenje za upotrebu u EU ili Sputnjik (ruska vakcina) ili Sinofarm (kineska vakcina), koje nemaju odobrenje EU.

Ipak, kako piše Jutarnji, odluka će biti podložna promjenama ako se Evropska unija postavi drugačije prema vakcinama koje nisu odobrene u Evropi.

“Ljudi koji su se vakcinisali i ruskom i kineskom vakcinom će biti tretirani kao i svi ostali koji su primili druge vakcine”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

U Hrvatsku od sada i s potvrdom da ste prebolovali koronu

Od 1. aprila u Hrvatsku će se, osim s negativnim PCR testom, moći ući i s potvrdom o vakcinisanju ili potvrdom o prebolovanom virusu korona u posljednjih šest mjeseci.

Do donošenja ovih mjera važio je samo PCR test, međutim od sada će, baš kao i u Evropskoj uniji, biti priznati i antigenski testovi.

“Uređen je prelazak granice zbog turizma”, rekao je ministar Božinović.

On je dodao da negativan test ni potvrdu o tome da su prebolovala virus korona ne moraju imati djeca do sedam godina koja prelaze granicu s roditeljima ili starateljima.

Ova odluka će se početi primjenjivati već od sutra, to jeste od večeras u ponoć, a riječ je o regulativi koju planira usvojiti i Evropska unija.

Ovakva pravila bi na granici trebalo da ostanu tokom cijelog ljeta.

Izvor: jutarnji.hr
7,400FansLike
458FollowersFollow