Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pandemija gasi sve veći broj firmi u BiH, pogledajte spisak (Foto)

Ukupno 150 firmi u BiH zatvoreno je ili je pokrenut proces njihovog gašenja u posljednjih manje od mjesec dana, pokazuju zvanični sudski podaci. Broj preduzeća u kojima je pokrenut ili zaključen likvidacioni ili stečajni postupak značajno je veći u odnosu na mjesec ranije.

U Republici Srpskoj su, od 21. septembra do 14. oktobra ove godine, likvidirana 22 privredna subjekta, u 16 ih je otvoren stečajni postupak, a u sedam zaključen stečaj. Samo u jednom slučaju stečajni postupak je obustavljen, a u jednom je likvidacioni postupak u toku.

U FBiH je, od 22. septembra do 15. oktobra, u 36 firmi otvoren likvidacioni postupak, a u 38 zaključen. Što se tiče stečaja, u FBiH je otvoreno 13 stečajnih postupaka, a zaključeno devet. U četiri slučaja odbijen je prijedlog za stečaj, a u jednoj firmi je obustavljena likvidacija.

U Brčko Distriktu je zaključen jedan likvidacioni postupak i firma je brisana iz registra.

Spisak firmi koje su ugašene ili su u procesu gašenja možete vidjeti u nastavku:

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je sigurno da određeni računi i kriza uzrokovana pandemijom virusa korona sada dolazi na naplatu.

„Iako značajan dio privrede bilježi rast, ima onih koji su do sada uspijevali da se bore sa krizom, ali koje je pandemija iscrpila i ne mogu više da prevaziđu probleme i izmire potraživanja. To je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do gašenja privrednih subjekata“, istakao je Vladimir Blagojević iz Privredne komore.

Dodao je i da Komora, po pitanju uslova poslovanja, predlaže niz mjera prema Vladi za budući Program ekonomskih reformi, a koje se tiču rasterećenja, stvaranja boljih uslova poslovanja i kako bi preduzeća jačala konkurentnost i prevazišla probleme uzrokovane pandemijom virusa korona.

Izvor: capital.ba | Svjetlana Šurlan
6,200FansLike