Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pet zdravih namirnica koje postaju opasne ako ih previše konzumirate

Opšte je poznato da postoji takozvana superhrana za koju važi mišljenje da je isključivo zdravo unositi u organizam.

Izraz “superhrana” prvi put je upotrijebljen za promociju zdravih koristi konzumiranja banana početkom dvadesetog vijeka.

Riječ superhrana koristi se za opisivanje bilo koje namirnice koja ima mnogo zdravstvenih blagodati, posebno one koja sadrži puno hranjivih sastojaka i malo kalorija.

Iako postoji mnogo prednosti u konzumiranju superhrane, pretjerano uzimanje takvih namirnica može biti jednako opasno kao i prerano uživanje u brzoj, nezdravoj hrani.

Ovo su neke od “supernamirnica” koje nikako ne bi trebalo jesti u prevelikim količinama.

Brokoli

Šoljica sirovog brokolija sadrži samo 31 kaloriju, 6 grama ugljenih hidrata i 0.3 grama masti.

Bogata je vlaknima, proteinima, vitaminom C, kalijunom i ostalim vitaminima i mineralima.

Međutim, istraživanja su pokazala da unošenje previše brokolija u organizam može izazvati iritaciju crijeva.

Takođe, konzumiranje ove namirnice visokog sadržaja vitamina K može imati negativan uticaj na ljude koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi i liječenje problema sa srcem.

Losos

Losos je dobar izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje su korisne za smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Ali prekomjerna konzumacija omega-3 može negativno uticati na broj trombocita u krvi, a može i da razrijedi krv. Osim toga, studije su otkrile da ishrana koja uključuje previše ribe, pa i lososa može povećati nivo žive u krvi.

Cimet

Cimet se smatra superhranom zbog visokog sadržaja antioksidansa i mnogih ljekovitih svojstava.

Pripisuje mu se da smanjuje nivo šećera u krvi, upalu i sprečava bolesti srca zbog čega je ponio titulu jedne od najboljih superhrana u porodici začina.

Uprkos svim zdravstvenim blagodatima koje ima, količina cimeta koju unosimo mora se zaustaviti na jednoj kašičici dnevno i to za odrasle osobe.

Istraživanja su pokazala da previše cimeta može biti otrovno zbog kumarina koji sadrži. Kumarin je posebno opasan za osobe koje imaju zdravstvene probleme s jetrom i pretjeran unos ovog začina može da ošteti jetru.

Avokado

Avokado je posljednjih godina stekao globalnu popularnost kao superhrana zbog obilja hranjivih svojstava. Jedna porcija avokada nadoknađuje četvrtinu potrebe za vitaminom K kod odraslih osoba, petinu potrebe za folatima i desetinu dnevnih potreba za vitaminom E.

Takođe je bogat omega-3 i vlaknima, ali veće količine avokada mogu da dovedu do upala, nadutosti i problema sa želucem.

Ako planirate da uvedete avokado u svakodnevnu ishranu, stručnjaci preporučuju 50 grama dnevno, što je otprilike trećina do pola jednog avokada.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je, zbog visokog sadržaja antioksidansa, označen kao jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. Utvrđeno je da antioksidanti u zelenom čaju smanjuju rizik od raka i bolesti srca, sagorijevaju masnoće i poboljšavaju rad mozga.

Iako su bezbrojne prednosti ovog čaja, prekomjerno konzumiranje može izazvati negativne pojave, posebno zbog visokog sadržaja kofeina.

Učinci konzumiranja previše kofeina uključuju nesanicu, glavobolju, lupanje srca i mučninu. Prema mišljenu stručnjaka tri do pet šoljica zelenog čaja dnevno više je nego dovoljno za prosječnu odraslu osobu.

Izvor: telegraf.rs
7,300FansLike
456FollowersFollow