Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Počelo drugo polugodište u školama u Srpskoj, prosvjetarima veće plate

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počelo je drugo polugodište školske 2023/2024. godine.

Nastavu u drugom polugodištu pohađa 82.983 učenika u osnovnim školama i 34.610 srednjoškolaca.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je u “Јutarnjem programu” RTRS-a da su sve škole spremne za nesmetan početak nastave i da su obezbijeđeni svi materijalno-tehnički uslovi.

Stojičićeva je najavila da počinje ujednačavanje koeficijenata i da će prosvjetni radnici imati veće plate.

Stojičićeva je navela da se u drugom polugodištu počinje primjenjivati dogovor sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture u vezi sa sporazumom potpisanim u avgustu.

“Već januarska plata za zaposlene u obrazovanju sa visokom stručnom spremom će krenuti u procesu ujednačavanja koeficijenata sa najnižom platom u upravi”, rekla je Stojičićeva jutros za RTRS.

Ona je istakla da je ovo priznanje i satisfakcija za sve koji rade u obrazovnom sistemu Srpske, što će osjetiti kroz povećanje zarada.

Prema njenim riječima, obrazovni sistem je veoma dinamičan, a cilj je da se stalno radi na njegovom unapređenju.

Stojičićeva je podsjetila da izgradnja informacionog sistema treba da bude završena u prvoj polovini godine.

“U sklopu toga možemo očekivati upis u vrtiće, jer smo taj informacioni sistem proširili i na predškolsko obrazovanje”, rekla je Stojičićeva.

Govoreći o praktičnoj nastavi u srednjem obrazovanju, Stojičićeva je naglasila da je riječ o procesu koji se konstantno unapređuje i da je cilj da učenici u srednjim školama budu povezani sa svojim zanimanjem kroz rad kod poslodavca, te da steknu određene praktične vještine u školovanju za to zanimanje.

On je navela da je, zahvaljujući poslovnoj zajednici i Privrednoj komori, na praktičnoj nastavi u ovoj školskoj godini više od 4.300 učenika.

Kada je riječ o sektoru kulture, Stojičićeva je istakla da je važno da se podrži kulturno stvaralaštvo u Srpskoj.

“Za ovu godinu planirano je 500.000 KM, što je značajan iznos i nastojaćemo da u skladu sa Strategijom kulture prepoznamo prioritete”, poručila je Stojičićeva.

Ona je rekla da je dodjela Svetosavske nagrade značajna manifestacija koju realizuje Ministarstvo pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i da će ovo priznanje u 2024. primiti sedmoro prosvjetnih radnika iz predškolskih ustanova, 24 iz osnovnih i 14 iz srednjih škola.

“To su nastavnici koji su veoma posvećeni svom radu. To ne znači da ne rade i drugi, ali nagrađeni se ističu po nečemu i dobiće povelju, novčane nagrade”, rekla je Stojičićeva.

Izvor: Agencije
6,700FansLike