Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pogledajte kako izgleda rimski festival u Gradišci (Foto)

Prvi rimski festival “AVEnture Gradiška” otvoren je danas u 12 časova u Gradskom parku i trajaće do 23 časa.

“AVEnture Gradiška” je manifestacija koja kroz različite atraktivne sadržaje prikazuje daleku prošlost i vrijeme kada je Gradiška bila Servicijum.

Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradiška postaje prepoznatljiva na turističkoj ruti i mapi u digitalnoj formi što je veoma važno za unapređenje turističke ponude i razvoj privrede u Gradišci i Republici Srpskoj.

Adžić je naveo da je prvi rimski festival u Gradišci i Republici Srpskoj pokazao i dokazao da je Gradiška ozbiljan partner u velikim projektima.

„Uz promociju rimske kulture i tradicije promovišemo i našu kulturnu baštinu i turističku ponudu kojoj će se moći pristupiti i u digitalnoj formi putem QR kodova što je veoma važno“, rekao je Adžić.

Gradska uprava Gradiška učestvuje u projektu “ADRILINK – Mreža za interpretaciju Jadranskog pejzaža” zajedno sa 10 partnera iz sedam država. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 miliona evra, a budžet Grada Gradiška iznosi 200.000 evra.

Cilj projekta je uspostavljanje centara za interpretaciju pejzaža, da svaki od partnera u svojoj lokalnoj zajednici uspostavi centar, da mapiraju turističke reusrse i potencijale i kreiraju inovativne turističke proizvode.

Projekat je realizovan u saradnji sa predstavnicima javnih i drugih ustanova, preduzeća i organizacija, te pružaocima turističkih i ugostiteljski usluga.

S ciljem promocije rimskog naslijeđa brendirana je manifestacija „AVEnture Gradiška – putevi meda i Rimljana“ koja sadrži četiri rute; gradsku, medenu, zelenu i gladijatorsku rutu kako bi posjetioci na inovativan način doznali više o Gradišci.

Posjetioci će imati priliku da do kraja dana otkriju mnoge tajne Rimljana i Rimljanki, pravila i običaje starog Rima, da degustiraju tradicionalne proizvode od voća, meda i hmelja, a organizovani su i brojni sadržaji za djecu.

Izvor: radiogradiska.com | S.Subotić Cumbo
6,700FansLike