Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ponovo stiže pijesak iz Sahare, spremite se za “prljavu kišu”

U Bosnu i Hercegovinu ove sedmice stiže novi talas saharske prašine koja će se ovog puta izručiti tokom padavina koje meteorolozi najavljuju od srijede.

“Saharski pijesak će se izručiti najviše tokom padavina. Dolazi nam kiša s juga, a uz kišu stižu i velike količine prašine”, izjavio je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

Dodao je da prognoze koju meteorolozi pripremaju za cijelu Jugoistočnu Evropu ukazuju na to da se prašina premješta preko Italije, prema BiH, odnosno istočnoj Evropi.

“U srijedu očekujemo najveće koncentracije saharske prašine u atmosferi, a to znači da će nam auta biti prljava. Ovaj put prašina neće letjeti u atmosferi kao što je bio slučaj u prošla dva vala, nego će se izlučiti uz kišu”, rekao je Krajinović.

Istakao je da uz kišu dolazi i olakšanje, s obzirom na prekoračene vrijednosti PM10 čestica u zraku zbog prašine koja je usljed dugotrajne suše regenirisana iznad BiH.

“Ovaj put uz kišu koja dolazi od srijede dolazi i olakšanje jer će padavine očistiti atmosferu od prašine, polena i drugih štetnih čestica”, rekao je Krajinović i dodao da će od petka vazduh znatno biti čistiji.

Svake godine iz sjeverne Afrike izbije više od 180 miliona tona prašine, koju su snažni sezonski vjetrovi izbacili iz pustinje Sahare.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
457FollowersFollow