Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poznato ko se sve nalazi u nestaloj podmornici

Potraga za podmornicom Titan koja je nestala pokušavajući se spustiti do olupine Titanika u blizini kanadske obale i dalje traje. Kontakt s podmornicom izgubljen je u nedjelju, a poznato je i kojih pet osoba se nalazi na njoj.

Na podmornici se nalaze britansko-pakistanski biznismen Šazada Davud i njegov sin Suleiman, britanski milijarder i istraživač Hamiš Harding, bivši ronilac Francuske mornarice Pol-Henri Nargole te Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate koja i organizuje ekspedicije do Titanika.

Pol-Henri Nargole

Porodica Pol-Henrija Nargolea, iskusnog francuskog ronioca s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju Titanika, saopštila je da se i on nalazi na nestaloj podmornici. Nargole je vodilac podvodnog istraživanja u kompaniji RMS Titanic Inc., koja ima ekskluzivna prava na spašavanje predmeta s olupine.

Prema službenoj biografiji koja je objavljena na veb stranici kompanije, Nargole je do sada 35 puta zaronio do olupine i bio odgovoran za izvlačenje 5000 predmeta. Takođe je proveo 22 godine u francuskoj mornarici.

Hamiš Harding

Action Aviation, kompanija koja pripada britanskom milijarderu i istraživaču Hamišu Hardingu, objavila je da se Harding trenutno nalazi na podmornici Titan. Godine 2019., Harding je privukao pažnju svjetskih medija kao član letačkog tima koji je postavio svjetski rekord u najbržem obilasku svijeta preko Južnog i Sjevernog pola.

Sljedeće godine, 2020., postao je jedan od pionira u ronjenju do najdublje tačke Marijanove brazde, što uključuje sve svjetske okeane. Prošle godine, dobio je nadimak “svemirski putnik” nakon učešća u komercijalnom letu kompanije Blue Origin, koja pripada Džefu Bezosu.

Šazad i Suleiman Davud

U obavijesti koju je objavila porodica Davud, navodi se da su Šazad Davud i njegov sin Suleiman ukrcani na podmornicu koja je krenula prema olupini Titanika. U saopštenju se ističe da su otac i sin krenuli na “putovanje prema olupini Titanika u Atlantskom okeanu”.

Davudovi su istaknuta poslovna porodica iz Pakistana. Njihova kompanija, Dawood Hercules Corporation, jedna je od najvećih korporacija u zemlji, koja se bavi različitim sektorima kao što su energetika, petrohemija, gnojiva, informacijska tehnologija, prehrambena industrija i poljoprivreda, prenosi “Klix”.

Stokton Raš

Juče je kompanija OceanGate potvrdila da se Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač kompanije, nalazi među petero osoba koje su nestale na podmornici. Kompanija nije pružila dodatne informacije o njegovoj ulozi tokom ekspedicije. Raš je postao najmlađi pilot na svijetu s ocjenom za prevoz mlaznih aviona kada je 1981. u 19. godini dobio svoju dozvolu na američkom institutu za letenje, dizajnirao je brojne letjelice i podmornice a 2012. godine osnovao je kompaniju OceanGate.

Izvor: klix.ba
7,400FansLike
459FollowersFollow