Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Praznici povećali potražnju, ali i cijene prasića

Jagma za prasićima zavladala je u RS zbog predstojećih praznika pa i ne čudi činjenica da je njihova cijena dostigla i pet KM po kilogramu žive vage.

Naime, kako kažu farmeri, ove godine se nadaju da će uspjeti da prodaju što više prasića ne bi li uspjeli koliko-toliko popraviti veoma lošu godinu koja je iza njih.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja proizvođača svinja u RS, kaže da se najviše stoke proda u ovom dijelu godine, prvenstveno zato što su ove godine praznici kao što su Vaskrs, 1. maj i Đurđevdan poklopili u nekoliko dana.

“Prodaja, potražnja, ali i cijena sada su u porastu, za razliku od prošle godine, kada je sezona u potpunosti propala. Cijena prasića vrti se od četiri od pet KM, zavisno od farme do farme “, kazao je Maljčić.

Dodao je da su i predviđali da bi cijena u ovom periodu mogla porasti, jer kako kaže, prasići su prije samo mjesec koštali oko tri KM.

“Međutim, zbog velike potražnje, a manjka robe na tržištu, došlo je do poskupljenja”, kaže Maljčić.

Prema njegovim riječima, budući da su prošle godine farmeri imali velike gubitke, jer, kako kaže, prasad za pečenje gotovo uopšte niko nije ni tražio, veliki broj njih odlučio se da smanji proizvodnju.

“Desektovana je proizvodnja, jer farmeri ne mogu da izdrže velike gubitke koje su imali prošle godine. A na smanjenu proizvodnju sigurno utiče i to što su cijene svinja veoma niske, ali i to što imamo dosta mesa iz uvoza”, ističe Maljičić.

Dodao je da svaki proizvođač, kada i uspije da proda tovnu svinju od 120 kilograma, gubi 60 maraka po jednoj svinji.

“Sve što mi proizvedemo u Republici Srpskoj nije ni 30 odsto potrebnog kapaciteta. Sve ostalo se uvozi, tako da nama nije problem plasman, problem je cijena i uvoz”, kaže Maljčić.

Da je u ovom periodu porasla cijena, ali i potražnja za prasićima, kaže i Dragoslav Savić iz Prnjavora, koji se bavi prodajom svinja.

“Cijena prasića do 30 kg sada iznosi pet KM i ima potražnje, za razliku od godinu dana ranije, kada skoro pa niko nije ni tražio, ni zvao”, kazao je Savić.

Dodao je da su ljudi već počeli da rezervišu prasiće za slavu, ali i za Vaskrs i 1. maj.

Dok se uzgajivači svinja nadaju da će se situacija popraviti te da će uspjeti da prodaju što više stoke za predstojeće praznike, uzgajivači jagnjadi trenutno su najugroženiji i skoro pa da nema potražnje za ovim životinjama, smatra Dragan Santrač, predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača ovaca i koza “Kozara”.

“Ovčari u periodu od marta do juna imaju 80 odsto prihoda u odnosu na cijelu godinu, jer je prodaja jagnjadi osnovna zarada. Međutim, zbog katastrofalne potražnje, cijena jagnjadi sada je pet KM po kilogramu”, ističe Santrač.

Banjalučanin Pero S. ističe da se iznenadio kada je vidio da je cijena prasića dostigla pet KM po kilogramu žive vage.

“Početkom mjeseca cijena je bila do četiri KM. Budući da proslavljam Đurđevdan, moraću da kupim prasence od barem 20 kilograma”, kazao je on.

Cjenovnik prasića

  • Prasići do 30 kg – 4,30-5 KM
  • Prasići preko 30 kg – 3 KM
Izvor: Nezavisne | Autor: Dajana Vujatović
7,300FansLike
456FollowersFollow