Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Preporuke Ministarstva zdravlja građanima zbog visokih temperatura

S obzirom na to da nastupa period izuzetno visokih temperatura vazduha, Ministarstvo zdravlja poziva građane Republike Srpske da u narednom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

Najavljene vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, zbog čega se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti. Ove preporuke posebno se odnose na trudnice i osobe koje imaju hronična oboljenja, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru.

Prilikom izlaska na otvoreno, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS posebno apeluje na roditelje da, u ovom periodu, zaštite svoju djecu tokom njihovog boravka napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Tijana Grujić
7,400FansLike
457FollowersFollow