Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Projekcija: Kako će izgledati Skupština Srbije?

U Srbiji su juče održani republički, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori.

Na osnovu 88,4 odsto obrađenog uzorka, a prema posljednjim projekcijama IPSOS/CeSID, lista “Srbija ne sme da stane” osvojila je na parlamentarnim izborima 46,4 odsto glasova, što znači da će imati 128 mandata u Narodnoj skupštini, lista “Srbija protiv nasilja” 23,6 odsto, što je 65 mandata, a lista oko SPS-a je 6,6 odsto, odnosno 18 mandata.

Koalicija Nada ima 4,9 odsto, odnosno 13 mandata, dok je “Mi – Glas iz naroda” ostao na 4,8 odsto, sa istim brojem mandata.

Blizu cenzusa je i dalje koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

Savez Vojvođanskih Mađara je na parlamentarnim izborima po posljednjim projekcijama osvojio 1,7 odsto glasova i kao manjinska stranka će imati 6 mandata.

SRS i “Dobro jutro Srbijo” su ostali na 1,5 odsto, odnosno 1,2 odsto glasova, bez mandata.

Ostale liste su osvojile manje od 1 odsto glasova, ali će lista “Ujedinjeni za pravdu” imati kao manjinska stranka tri mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Šaip Kamberi i Ruska stranka po jedan mandat.

Beogradski izbori

Prema projekcijama CeSID/IPSOS na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka, cenzus je u Beogradu prešlo pet od 14 proglašenih lista.

Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a – 38,7 odsto glasova (48 mandata), a druga je lista “Srbija protiv nasilja” 34,7 odsto (43 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija NADA sa 6 odsto osvojenih glasova (7 mandata), kao i lista oko SPS-a sa 4,8 odsto glasova (6 mandata), kao i lista čiji je nosilac Branimir Nestorović sa 5,3 odsto osvojenih glasoca (6 mandata).

Izvor: ATV
6,700FansLike