Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Prvi slučaj smrti porodilje zaražene koronom, iz UKC RS objasnili detalje

“Dvadesetdevetogodišnja porodilja Duja Đurić preminula je juče oko 17.30 sati u Klinici intenzivne medicine UKC RS u Banjaluci, od posljedica bolesti izazvane korona virusom”, saopšteno je danas iz ove najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Ovo je prvi slučaj u Univerzitetskom kliničkom centru RS da porodilja premine od posljedica bolesti izazvane ovim virusom.

Iz ove zdravstvene ustanove je pojašenjeno da se pacijentkinja u sedmom mjesecu trudnoće javila 22. marta ove godine u Urgentni Kovid centar UKC RS zbog sumnje na infekciju korona virusom.

Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa i pregleda, pacijentkinji je preporučena hospitalizacija u Kovid 3 Odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju je ona odbila.

Međutim, istaknuto je da ona odlazi svojevoljno na kućno liječenje uz preporučenu simptomatsku terapiju. Uzet joj je uzorak za PCR test koji je je pokazao pozitivnost na novi korona virus.

Nakon toga u večernjim časovima 25. marta, Đurić se zbog pogoršanja opšteg stanja javlja u Urgentni Kovid centar nakon čega ostaje na hospitalizaciji i nalazi se na kiseoničkoj podršci.

Pet dana kasnije, zbog maksimalne progresije bolesti, konzilijum ljekara UKC RS odlučio je da se pacijentkinja porodi carskim rezom.

Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premješta se na dalje liječenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane.

“Nakon prijema stanje pacijentkinje se iz časa u čas rapidno pogoršava i unatoč svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za liječenje Covid19, pacijentkinja se mora spojiti na respirator“, pojašenjeno je iz UKC RS.

Kako bolest napreduje i dalje, Đurić se 4. aprila priključuje na vještačka pluća najnovije generacije.

Uprkos svim preduzetim metodama liječenja i naporima ljekara, Đurić je juče preminula, a nije imala udružena oboljenja.

Beba ženskog pola o kojoj se brine tim ljekara je stabilnog zdravstvenog stanja i nalazi se u Odjeljenju patološke neonatologije Klinike za dječije bolesti.

“Ne prima nikakvu terapiju i čeka se da postigne odgovarajuću tjelesnu težinu da bi mogla biti otpuštena iz bolnice”, istakli su u UKC RS.

Izvor: Mondo | Autor: Brankica Spasenić
7,300FansLike
456FollowersFollow