Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PU Gradiška ocijenila stanje bezbjednosti kao zadovoljavajuće

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec maj 2023. godine. Sagledavajući statističke pokazatelje po svim segmentima stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Slobodan Torbica, zamjenik načelnik Policijske uprave Tihomir Rakita i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

Evidentirano 30 krivičnih djela

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik PU Gradiška Slobodan Torbica, te istakao da je na području koje operativno pokriva PU Gradiška u mjesecu maju 2023. godine evidentirano 30 krivičnih djela, što je za 3.2% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 31 krivično djelo. Ukupno je rasvijetljeno 27 krivičnih djela ili 90%, a po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 11 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 8 krivičnih djela ili 72.7%.

Stanje iz oblasti javnog reda i mira

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 35 narušavanje javnog reda i mira što je za 16 narušavanja manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 51 narušavanje.

Smanjen broj saobraćajki

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za šest saobraćajnih nezgoda ili u odnosu 47:53.

Nije bilo evidentiranih migranata

U toku mjeseca maja 2023. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška nije bilo evidentiranih migranta/ u istom periodu 2022. godine evidentirana su 33 migranata (4 migranta na području Gradiške i 29 migranata na području Srpca).

Detaljna statistika

Zamjenik načelnika Policijske uprave Tihomir Rakita istakao je da je u mjesecu maju 2023. godine na području Policijske uprave Gradiška evidentirano 30 krivičnih djela, 27 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 2 krivična djela su iz oblasti zloupotreba opojnih droga i 1 krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U posmatranom periodu evidentirano je 13 krivičnih djela protiv imovine, što je za 8.3% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 12 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 10 krivičnih djela ili 76.9%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 10 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 7 krivičnih djela ili 70%.

Operativnim radom policijskih službenika otkrivena su 2 krivična djela i 2 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, te je tom prilikom pronađena ilegalna laboratorija za uzgoj opojne droge „Skank“, te je u istoj zatečena i izuzeta 151. stabljika koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Skank“, ukupne bruto mase oko 62 KG.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da su u izvještajnom periodu evidentirana 43 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 22 prekršaja manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 65 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 9 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 35 prekršajnih naloga. Prekršaje je počinilo 48 lica, među kojima je 16 povratnika.

Evidentirano je 47 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 6 saobraćajnih nezgoda u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 53 saobraćajne nezgode.

U navedenim saobraćajnim nezgodama 3 lica su zadobila teške tjelesne povrede, što je za 40% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 5 lica zadobilo teške tjelesne povrede, a lake tjelesne povrede zadobilo je 9 lica, što je za 47.1% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 17 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno su evidentirana 1077 prekršaja, a koji su sankcionisana sa podnošenjem 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1001 prekršajnim nalogom.

Iz saobraćaja je isključeno 157 vozača, što je za 57% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je isključeno 100 vozača. 137 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, što je za 87.7% više u odnosu na uporedni period prethodne godine kada su 73 vozača isključena zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Takođe iz saobraćaja je isključeno i 35 vozila što je za 16.7 % više u odnosu na uporedni period prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 30 vozila.

Gradiskalive.com | Foto: PU Gradiška
6,200FansLike