Cookie Consent by Free Privacy Policy website

„Ranchy“ iz Gradiške ide u stečaj, povjerioci gube milione

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u preduzeću „Ranchy“ iz Gradiške. U pitanju je firma koja je u privatizaciji postala suvlasnik PI „Prehrana“, a zatim preko njene imovine podigla milionske kredite koji nikada nisu vraćeni.

Zahtjev za stečaj podnio je Petar Dragičević vlasnik preduzeća i bivši muž Željke Dragičević, odnedavno Milinović, a koja je bila važna karika u procesima koji su doveli do toga da oba preduzeća propadnu.

On je naveo da je „Ranchy“ osnovan 2007. godine, te da mu je osnovna djelatnost bila proizvodnja mlinskih prozvoda i prženje kafe. Dodao je da je u početku firma pozitivno poslovala, ali da je kasnije došla u finansijske teškoće paralelno sa problemima u Bobar banci.

„Kada je otvoren stečajni postupak nad Bobar bankom dospio je kredit koji se nije mogao vratiti tako da od 2011. godine društvo posluje otežano i na kraju obustavlja poslovnu djelatnost“, naveo je Dragičević u svom zahtjevu.

Privremeni stečajni upravnik je u svom izvještaju potvrdila te tvrdnje i dodala da su računi blokirani dugi niz godina, da preduzeće ne plaća svoje obaveze te da ne postoji ekonomska opravdanost za nastavak poslovanja.

Sud je za stečajnog upravnika imenovao Danijelu Puzić, a povjeriocima ostavio rok od 30 dana da prijave potraživanja.

Ročište na kojem će ta potraživanja biti ispitana i gdje će se odlučiti o daljem toku postupka zakazano je za kraj avgusta.

Podsjećamo, Dragičevići su 2005. godine, postali vlasnici 24 odsto akcija “Prehrane” za 250.000 maraka. Iako su imali tek četvrtinu kapitala preuzeli su upravljanje.

Tako Aran Dragičević kao predsjednik UO „Prehrane“ ugovorom sa svojim sinom Petrom omogućava da „Ranchy“ kao garanciju za kredit od pet miliona maraka koji im je 2008. godine odobrila Investiciono-razvojna banka RS pod hipoteku stavi imovinu „Prehrane“.

Kasnije će se ispostaviti da je firma „Ranchy“ i ranije, preciznije 2007. godine, kao garanciju za kredit od 700.000 KM Komercijalnoj banci nudila hipoteka na imovinu „Prehrane“ vrijednu 8.507.643 KM.

Nijedan od tih kredita nije vraćan, a brojni drugi načini na koje je „Ranchy“ opteretio „Prehranu“ počeli su da izlaze na površinu tek početkom 2010. godine kada je pokrenut stečaj u tom preduzeću.

Izvor: capital.ba | D. Tovilović
6,200FansLike