Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Rijeke u Sloveniji polako se povlače

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, rijeke se polako povlače, pokazuje izvještaj Agencije za životnu sredinu (ARSO) te zemlje.

Hidrolozi napominju da se smanjuje vodostaj rijeka svuda u zemlji, što će se nastaviti i narednih dana, prenijela je agencija STA.

Navodi se da je protok rijeke Drave u opadanju, dok se Ljubljanica i Krka izlivaju preko svojih obala samo u područjima koja su tokom godine poplavljena.

Pored toga, Krka se danas vraća u svoje korito, što je slučaj i sa Murom u gornjem dijelu, a sve je manje poplavljenih područja u srednjem i nizvodnom toku, gdje su pojedini podrumi još uvijek poplavljeni.

“To je normalno kada se Mura povlači, što ne znači da su ljudi u opasnosti, ali šteta će biti ogromna”, rekao je načelnik prekomurske filijale Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama Martin Smodiš.

Najteže su pogođeni gornjosavinski i koroški regioni na sjeveru zemlje, saopštila je Uprava za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

Mnogi putevi ostaju zatvoreni dok traju aktivnosti oko oporavka od poplava.

Na više od 500 lokacija u ponedjeljak je bilo aktivno više od 500 vatrogasnih jedinica, uz gorske službe spasavanja, spasilačke pse i druge jedinice za zaštitu, spasavanje i prvu pomoć.

Na terenu je bilo i oko 100 zaposlenih u Upravi za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, 169 pripadnika službe civilne zaštite i oko 300 pripadnika slovenačkih oružanih snaga i policije.

Aktivne su bile sve raspoložive jedinice za zaštitu, spasavanje i pomoć iz pogođenih područja, uglavnom u ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata, obezbjeđivanju pristupa odsječenim područjima, uklanjanju oborenog drveća i snabdijevanju.

Ono što trenutno predstavlja najveći rizik u najteže pogođenim područjima su klizišta, posebno u sjeverozapadnom regionu Gorenjske, Koroške i Savinjske doline, sjeveroistočno od prestonice, gdje su neka domaćinstva i dalje bez struje.

Izvor: Agencije | Foto: delo.si
7,200FansLike
441FollowersFollow