Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Seizmolog: Rupe u Petrinji su za nas nešto novo

Novi zemljotres jačine 3 stepena po Rihteru u četvrtak je na Baniji dodatno aktivirao mnoga klizišta, a rupe koje su nastale u zemlji nakon svakog zemljotresa su sve veće.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za HRT da pojava tih rupa, vrtača, nije do sada bila poznata seizmolozima.

“Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmena saznanja kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo”, naglasio je Kuk.

On je rekao i da zemljotresi na Baniji još nisu prestali, ali i da seizmička aktivnost slabi, što je i očekivano.

Kuk je naglasio da će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali da će zemljotresi biti slabiji.

Profesor Bruno Tomljenović s zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istakao je da se pojava ovih rupa može svrstati u fenomen i da nije uobičajeno da se nakon zemljotresa tlo tako ponaša.

“Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani i Borojevići zbog specifične geološke građe”, rekao je Tomljenović.

Dodao je da je najveća “urušna vrtača” na Baniji prečnika 30 metara, a otvorila se 6. januara između 12 i 14 sati i da je njen prečnik tada bio deset metara, prenio je portal Index.

Tomljenović je kazao kako se te rupe koje se urušavaju trenutno stvaraju i da su zbog toga izrazito opasne.

“Urušne vrtače” nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom na terenima gde se jedan dio naslaga koje su na površini spuštaju na niže nivoe u zemlji, a sastav tla uglavnom čine šljunak, pijesak i glina.

Tomljenović je rekao da je na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima prije zemljotresa.

“Podrhtavanje tla tokom zemljotresa samo je ubrzalo proces koji se ionako zbivao, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan”, naglasio je Tomljenović.

Izvor: Agencije
7,300FansLike
456FollowersFollow