Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šeranić objašnjava kako antivakseri ugrožavaju vakcinisane: „Korona najčešće mutira kod njih“

Od početka procesa vakcinacije protiv korona virusa, u Srpskoj je prvu dozu primilo 373.410 građana, dok je potpuno vakcinisano njih 313.980.

To znači da je prvom dozom vakcinisano 40 odsto građana, a da je kompletno imunizovano tek nešto više od trećine populacije, što znači da smo i dalje jako daleko od kolektivnog imuniteta.

Epidemiolozi objašnjavaju da, nažalost, nismo ni blizu procenta koji je potreban za kolektivni imunitet, a koji treba da bude preko 80 odsto vakcinisanih.

Upozoravaju da su nove varijante korone sve zaraznije, zbog čega je vakcinacija, uz poštivanje protivepidemijskih mjera, najefikasnije sredstvo za sprečavanje širenja infekcije. Njome se u značajnoj mjeri smanjuje mogućnost da se kod osobe zaražene koronom razvije teška forma bolesti, te da ona završi na bolničkom liječenju. Kod potpuno vakcinisanih, a posebno onih koji su primili i treću dozu, manja je mogućnost komplikacija, odnosno, smrtnog ishoda od kovida.

Uprkos tome, Srpska ne može da se pohvali značajnijim rastom broja onih koji odlučuju da uđu u proces imunizacije protiv korone, a od antivaksera često čujemo: kako ja, nevakcinisan, mogu da ugrozim tebe vakcinisanog?!

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, objašnjava da korona virus najčešće mutira upravo kod nevakcinisanih osoba.

“To se dešava zbog vremena boravka virusa u organizmu te osobe. Kod nevakcinisanih replikacija, odnosno umnožavanje virusa traje mnogo duže nego kod vakcinisanih. Boravak i umnožavanje virusa u ždrijelu vakcinisane osobe traje četiri-pet, a kod nevakcinisane 10-14 dana”, naglašava za Srpskainfo ministar Šeranić i upozorava da proces umnožavanja virusa može da dovede do toga da i vakcinisana osoba, zbog mutacije, bude ugrožena.

“To je posebno opasno za vakcinisane koji su bolesni. Oni, uglavnom, jesu vakcinisani, ali odgovor njihovog imunog sistema može da bude drugačiji u odnosu na zdravu osobu”, poručuje Šeranić.

Izvor: srpskainfo.com | Maja Radoja
7,200FansLike
457FollowersFollow