Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šešelj posvađao članove CIK BiH

Sjednica Centralne izborne komisije BiH prekinuta je na kratko zbog “svađe” članova Centralne izborne komisije.

Naime, Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, mimo znanja ostalih članova CIK, na sjednici je predložio da se za učešće na izborima ne ovjeri Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj pod tim imenom.

“Predložio bih CIK-u da ovu stranku obavijesti da koriguje naziv u svom imenu tako što će u izborne svrhe neovisno od toga kako je sud riješio ovaj dio naziva dr Vojislav Šešelj izostaviti”, rekao je Arnautović.

Objašnjavajući ovaj prijedlog, Arnautović je iznio niz političkih stavova, pozivajući se na izmjene Krivičnog zakona BiH koji je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

On je naveo da je dr Vojislav Šešelj “presuđeni ratni zločinac”, navodeći da se ta stranka zalaže za veliku Srbiju, da ta stranka baštini borbu za ujedinjenje svih srpskih zemalja, a to znači “borba za propagiranje velikosprske ideologije”.

Nakon ovih Arnautovićevih riječi reagovali su Vanja Bjelica Prutina i Vlado Rogić, članovi Centralne izborne komisije BiH, koji su nakon kraće prepirke zatražili pauzu.

“Bilo bi korektno da ste pitanje iznijeli na kolegijumu. Nemam ništa protiv vašeg mišljenja, ali kao član CIK treba da znamo o čemu će se raspravljati na sjednici, a ne kad se upale kamere”, rekla je Prutina.

I Vlado Rogić rekao je da se radi o krupnom pitanju i da Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj ima odbornike te da je način na koji Arnautović vodi sjednicu iznenađujući.

“Nije vam to korektno. Ovo su politička pitanja i ne slažem se s uvođenjem političkih pitanja za ovaj sto. Vidite da nije dobar način da uopšte krenemo u izborni proces. Ako ćemo ovako dalje raditi, neće nam pomoći sve pare ovog svijeta da provedemo izbore”, rekao je Rogić.

Uprkos protivljenju većine članova, Arnautović je insistirao da se o njegovom prijedlogu glasa, međutim ni samim članovima CIK nije bilo jasno kako i na koji način, a nakon svega uslijedila je pauza.

Nakon pauze, članovi CIK-a izjašnjavali su se pojedinačno o registraciji svake političke stranke, a u slučaju Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, četiri člana CIK-a bila su za registraciju ove stranke, a Arnautović i Ahmet Šantić bili su protiv, tako da će zbog ovog slučaja morati biti održana nova sjednica CIK-a.

Izvor: Nezavisne
6,700FansLike