Cookie Consent by Free Privacy Policy website

SIPA zapošljava desetine inspektora i policajaca

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) planira kadrovsko jačanje svojih redova zapošljavanjem 20 policijskih službenika u činu mlađi inspektor, 10 službenika u činu policajac, te pet državnih službenika i još 10 zaposlenika.

Navedeno je to u Prednacrtu programa rada SIPA za 2022. godinu, koji je u procesu konsultacija.

U planu je i stručno usavršavanje svih zaposlenih, a, kako se navodi, posebno policijskih službenika. To je jedan od, dodaje se, stalnih prioriteta, kojem će se i u 2022. godini poklanjati posebna pažnja.

Ipak, kako se ističe u ovom dokumentu, mogući su problemi i rizici prilikom sprovođenja programa rada SIPA u 2022. godini kao što su finansijska ograničenja te zakonska ograničenja.

SIPA je mapirala i svoje druge prioritete kada je u pitanju predstojeća godina, a jedan od njih je borba protiv terorizma.

“Prioritet rada Agencije biće borba protiv terorizma, svih vidova organizovanog kriminala, korupcije i teškog finansijskog kriminala, što je naznačeno i strateškim dokumentima Agencije i jedna je od glavnih obaveza iz Reformske agende. U vezi s tim, Kriminalističko-istražno odjeljenje i odsjeci u regionalnim kancelarijama po ovoj liniji rada intenziviraće aktivnosti na otvorenim predmetima i predmetima koji će biti otvoreni u 2022. godini, a koji se odnose na ove vrste kriminala”, navodi se u ovom dokumentu.

Osim toga, posebna pažnja biće i na migrantskoj krizi.

“U kontekstu aktiviranja balkanske migrantske rute radiće se na zajedničkoj borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji učestvuju u krijumčarenju ljudi, što će zahtijevati dodatna materijalno-tehnička sredstva, kao i kadrovsko pojačanje”, naveli su iz SIPA.

Što se tiče planiranog novog zapošljavanja, novinari “Nezavisnih” su pokušali dobiti više informacija iz SIPA, ali na njihova pitanja do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nije odgovoreno.

SIPA je, inače, 31. decembra 2020. godine imala ukupno 773 zaposlena, što je 81 odsto u odnosu na broj sistematizovanih radnih mjesta, od čega 567 policijskih službenika ili 83 odsto popunjenih radnih mjesta. SIPA ima i 73 državna službenika i 133 zaposlenika.

Prema izvještaju SIPA o radu za 2020, u toj godini radni odnos u Agenciji zasnovalo je 25 policijskih službenika.

Ova agencija je u 2020. godini radila na ukupno 2.524 predmeta koja su se odnosila na otkrivanje i istraživanje krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH.

“U 2020. godini Agencija je nadležnim tužilaštvima u BiH podnijela ukupno 144 izvještaja o sumnji o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 299 osoba i 20 dopuna izvještaja protiv ukupno 42 fizičke osobe”, naveli su iz SIPA.

Izvor: Nezavisne
7,300FansLike
456FollowersFollow