Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Slovenački ugostitelji traže otvaranje, hoće da tuže vladu

Slovenački ugostitelji, koji zbog mjera protiv širenja korona virusa ne rade od oktobra, zatražili su danas u otvorenom pismu vladi brza rješenja za spas te privredne djelatnosti.

Najavljuju i mogućnost odštetnih tužbi protiv vlade zbog nejasnih propisa za vrijeme epidemije.

U pismu premijeru Janezu Janši i ministru privrede Zdravku Počivalšeku ugostitelji upozoravaju na velik rast nezaposlenosti u tom sektoru i traže povećanje naknade za plate za radnike na čekanju na 100 odsto.

Oni pozivaju vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge, o odlaganju dospjelih kreditnih obaveza i drugim mjerama koje bi pomogle da ugostiteljstvo spremno dočeka razdoblje nakon korona-krize.

Pojedini ugostitelji, kako su najavili predstavnici njihovog poslovog udruženja, vjerovatno će pokrenuti i tužbe protiv vlade zbog nejasnih propisa u vezi sa radom u ugostiteljstvu.

Riječ je o nesporazumu koji je prije desetak dana u javnosti izazvao upravo ministar privrede, nakon što su mediji objavili informaciju da se u jednoj usamljenoj gostionici blizu Ptuja sastao s većim brojem lokalnih čelnika, pri čemu su bili posluženi sendvičima.

Počivalšek se kasnije branio da se radilo o tzv. B2B sastanku i da takvi sastanci smiju da se održavaju u gostionicama, iako bez nuđenja hrane i pića, kako se kasnije ispostavilo.

Taj je slučaj stvorio aferu zbog koje se Počivalšeki izvinio javnosti zbog “čina koji nije bio najpametniji”, jer vlada građanima, kako je objasnio, mora da bude uzor, ali i dalje tvrdi da nije postupio protivno protivepidemijskim mjerama i restrikcijama koje je donijela vlada.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
441FollowersFollow