Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Služen parastos borcima palim za Gradišku i RS (Foto)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen-kompleksu u Bok Jankovcu danas je obilježena 31 godina od odbrane Gradiške i Republike Srpske. U odbrani sjeverne granice Srpske 8. avgusta 1992. godine život je izgubilo 16 srpskih boraca, a 22 su ranjena.

Komandant Drugog bataljona Gradiške brigade Miodrag Kević rekao je da vojna operacija na Bokovima ima mnogo veći značaj od onog koji se publikuje u protekle tri decenije.

“Operacija protivnika bila je zamišljena da ovlada ovim prostorom, obezbijedi mostobran i napravi prodor dalje u dubinu teritorije Republike Srpske“, podsjetio je Kević.

Pripadnici jedinice Hrvatske vojske “Berbir bojna” u ranim jutarnjim časovima prešli su rijeku Savu i napali srpske odbrambene položaje. Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je 8. avgust 1992. godine jedan od najznačajnih datuma za Gradišku i Republiku Srpsku, a Bok Jankovac mjesto gdje je prije 31 godinu odbranjena Republika Srpska. Adžić je naglasio da je sudbina srpskog naroda na ovim prostorima da u svim ratovima brani ono osnovno, demokratsko pravo na život i slobodu i očuvanje nacionalnog identiteta.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima na Bokovima položili su članovi porodica poginulih boraca, predstavnici republičkih i gradskih organa vlasti, predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz proteklih ratova, predstavnici političkih partija i drugi.

Izvor: radiogradiska.com | S.Vidović
7,300FansLike
457FollowersFollow