Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šta uraditi kada traktor neće da upali na niskim temperaturama?

Spori ili brži anlaser? Koristiti start sprej ili ne? Ispravnost grijača, akumulatora, sve je to bitno prilikom startovanja traktora na niskim temperaturama.

Posljednjih dana su se zaređali “minusi”, a dosta je poljoprivrednika koji i na toj temperaturi moraju da upregnu svoje traktore. Mnogima oni neće da upale na niskim temperaturama, neki uz veliku muku i uspiju u tome, dok ima i onih koji se po društvenim mrežama hvale snimcima kako njihov ljubimac “pali na zub”. Uglavnom su komentari podijeljeni, pa evo nekoliko savjeta kako bi se traktor lakše startovao tokom zimskih dana.

Ispravan motor je preduslov za startovanje traktora po takvim uslovima, a pored toga bitan je i ispravan akumulator, kao i anlaser. Mnogi traktori imaju spori anlaser, pa ukoliko je u njemu problem, može da se zamijeni sa bržim, kojima je rok trajanja kraći, ali u zimskim mjesecima se njegove karakteristike primijete, pa se investicija u takav i isplati.

Provjeriti grijače

Foto: Milorad Simić

Takođe, i ispravan grijač je bitan ukoliko želite da vaš traktor zimi lakše upali. Kod nas su dosta zastupljeni IMT traktori bez grijača, pa sa “hladnim startom” nekada teže upale. Zbog toga je bitno ugraditi grijač, ili ukoliko on već postoji, potrebno je provjeriti njegovu ispravnost.

Na nekim starijim, kao što su Belarus traktori i slični, postoji u kabini ručica kojom se zatvara klapna na usisnoj grani, pa se sprečavanjem dotoka vazduha obogaćuje smjesa u motoru. To se i primijeti po crnom dimu iz izduvne cijevi, ali to definitivno kod takvih traktora pomaže pri paljenju. Nakon startovanja, ručica se pušta, pomoću opruge se vraća u prvobitni položaj gdje opet otvara usisnu granu.

Mnogo je i komentara i polemike vezano za start sprej. On je baziran na eteru i mješavini butana i propana i pruža pomoć pri startovanju motora na niskim temperaturama, bilo da je dizel ili benzinski u pitanju. Jedni ga prskaju i koriste kao da je neophodan, dok drugi zaziru od toga i ni po koju cijenu ga ne koriste, ali i sa opravdanim strahom. Kod traktora može da se koristi tako što se prsne nekoliko puta na usisnu granu, tako obogaćuje smjesu, ali od prekomjerne upotrebe može da dođe do kvarova, pa čak i do pucanja radilice.

Za korišćenje start spreja treba pratiti upustva, prije upotrebe ga promućkati, a kod dizel motora sa grijačima ne čekati da se grijači zagriju.

Treba provjeriti i antifriz, i ako je potrebno zamijeniti, jer tokom korišćenja, aditivi u njemu vremenom gube svoja svojstva.

Skratiti stresan period za motor

Velika greška koju mnogi prave jeste da poslije startovanja motora, ostave traktor da radi u leru – da bi se “zagrijao motor”.

Cilindar je kružnog popriječnog presjeka, a površina klipa je blago elipsoidnog oblika (nije savršeni krug). Klip je tako konstruisan da se usljed visokih temperatura i njegove deformacije, blago raširi u smjeru upravnom na osovinicu, da bi dobro “nalegao” u cilindar kako bi i prstenovi u potpunosti mogli da obavljaju svoju funkciju. Zbog toga je za motor najstresniji taj period, dok se ne postigne radna temperatura, a nju će brže postići ukoliko je u pokretu. Dok traktor stoji, dostizanje radne temperature se odlaže i u tom periodu će biti podmazivan hladnim uljem.

Zbog toga je bitno da se prilikom startovanja motora, traktor koristi kako bi ga i redovno, u toplijim danima koristili. Startuje se i odmah možete da krenete, ali je takođe bitno i da se ne ide u krajnost, pa ga ne treba ni previše forsirati dok se ne zagrije.

Izvor: agroklub.rs | Đorđe Lalić
6,700FansLike