Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stručnjak za specijalne efekte o ubistvu: “Boldvin nije pregledao pištolj, ali to ni nije njegov posao”

Šta je pošlo po zlu na setu snimanja filma “Rust” u kojem je glumac i producent Alek Boldvin (63) iz vatrenog oružja usmrtio snimateljku Halinu Hačins te ranio reditelja Hoela Souzu još uvijek nije poznato.

Svoje mišljenje iznio je stručnjak za specijalne filmske efekte i pirotehniku Marijan Karoglan koji je radio na brojnim hit filmovima poput ‘Šindlreove liste’, ‘12 žigosanih’ i ‘Rat sjećanja’.

“Pravilo je da glumac ne vodi računa o oružju, njemu se  da oružje koje je ispravno s manevarskom municijom koju upotrebljavamo na filmu. Dakle, gotovo bezazleno, ako nije jaka blizina. Ali čak ni iz velike blizine to oružje koje se koristi na filmu ne može ubiti osobu.”

“Pogriješio je čovjek koji je zadužen za oružje, po mom mišljenju. On mora, prije nego što glumcu da oružje u ruke, provjeriti šta daje. Nije glumac sam sebi dao oružje u ruku nego mu je dao čovjek koji se oružjem i municijom bavi. Prema tome, on nije prekontrolisao oružje”, mišljenja je Karoglan.

“Je li Aleku Boldvinu neko podmetnuo ili ne, ne znam. Ne mogu sada insinuirati jer nemam dovoljno podataka, ali oružar je dužan provjeriti oružje. Ne branim ja glumca jer je on poznati glumac, ali u ovoj situaciji moram jer znam redoslijed stvari.”

Oružar oružje daje glumcu u ruku, glumac je onda siguran da je to to, da je ispravno. Tako je poginuo i sin Brus Lija. Umjesto manevarskog metka neko mu je stavio prave metke.

I u ovom slučaju je sada pitanje ko je to postavio. Jasno je, naravno, da se ubiti  može samo s bojevom municijom, ne s manevarskom. Dakle, pogriješilo se,  u tome što je stavljena bojeva municija umjesto manevarske.

“Drugog objašnjenja nemam, a zapravo mislim da ga i nema. Tu se krivica glumca isključuje u svakom slučaju jer kada bi to bilo dostupno svakome bez pregleda, događalo bi se puno više nesreća.”

“Uvijek i jedino čovjek zadužen za oružje daje glumcu oružje”, zaključio je Karlogan, prenosi Večernji.hr.

Izvor: vecernji.hr
7,300FansLike
456FollowersFollow