Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Turizam u RS se oporavlja, ali još nije na nivou kao prije korone

Turizam u Republici Srpskoj, koji je snažno pogođen virusom korona, polako se oporavlja, ali broj posjeta i noćenja domaćih i stranih turista još nije na nivou kao prije pandemije.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvih 10 mjeseci ove godine ostvarena su 246.244 dolaska turista u Republiku Srpsku, što je za 49,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Ostvareno je 640.469 noćenja, što je u odnosu na prvih deset mjeseci 2020. više za 35,1 odsto. Prošle godine bilo je 164.985 dolazaka turista te 474.071 noćenje”, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Ako se pogleda broj za period prije pandemije i prvih deset mjeseci 2019. godine, može se vidjeti da je tada zabilježeno 341.887 dolazaka turista te 830.177 noćenja.

Iz Zavoda za statistiku RS istakli su da su u ukupnom broju dolazaka tokom prvih deset mjeseci domaći turisti ostvarili 147.238, a strani turisti 99.006 dolazaka.

“Kada je riječ o strukturi noćenja u ovoj godini, domaći turisti su ostvarili 417.177 noćenja, a strani turisti 223.292”, navodi se u ovim podacima.

Dodaje se da su u prvih 10 mjeseci ove godine najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije, i to 102.273.

“Zatim slijede turisti iz Hrvatske sa 32.122 noćenja, potom iz Slovenije sa 14.610, Crne Gore sa 10.337, Njemačke sa 8.834, te Austrije sa 6.077 noćenja”, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne” da se bilježi kontinuiran rast po broju turističkih kretanja u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovome je značajno doprinijela podrška turističke privrede u vidu turističkih vaučera koji su se mogli koristiti u prvoj polovini ove godine. Domaći i strani turisti ove godine boravili na najatraktivnijim destinacijama u Srpskoj, posebno u ljetnjem periodu. Trebinje je doživjelo ekspanziju, a tu su i Višegrad, Banjaluka, nacionalni parkovi i mnoge druge destinacije”, istakao je Lončarević.

Prema njegovim riječima, ako uzmemo u obzir otvaranje zimske sezone i posjećenost, može se očekivati veoma dobra sezona.

“Jahorina je već prekrivena snijegom, otvorena je sezona skijanja, a kapaciteti su već popunjeni. Tu imamo i Kozaru, koja ima mnoge nove aktivnosti ove sezone. Ovo znači da će se broj ovih turista dodatno povećavati”, rekao je Lončarević.

Dodao je da je bitno da je epidemiološka situacija znatno povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, što daje vjetar u leđa da se može računati na povećan broj turističkih kretanja u narednom periodu.

“Radimo plan i program za narednu godinu kao da neće biti pandemije te su ponovo najavljeni i vaučeri, što je veoma važno. Idu nam i novogodišnji praznici i mislim da će nam i to dobro proći te da ćemo imati dosta turista. Mnoge lokalne zajednice napravile su programe za praznike tako da se sve polako vraća u normalu i stanje kao prije pandemije”, zaključio je Lončarević.

Izvor: Nezavisne | Nemanja Vukojević
7,200FansLike
441FollowersFollow