Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U auto-školama nezadovoljni novim testovima, zbunjuju i kandidate i predavače

U auto-školama u Republici Srpskoj kažu da novi katalog testova za polaganje vozačkog ispita ne zbunjuje samo kandidate, nego i predavače, jer, kako tvrde, sadrži suvišna i pitanja bez adekvatnih objašnjenja.

Primjena novog kataloga testovnih pitanja, koje je izradilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, trebalo bi da počne 1. jula, a vlasnici auto-škola upozoravaju da će, ukoliko se pomenuti dokument ne koriguje, kandidatima biti mnogo teže da savladaju teoriju.

Vlasnik banjalučke auto-​škole “Mir” Milenko Jaćimović tvrdi da ne postoji zvanični udžbenik po kojem bi se kandidati spremali za polaganje po novom katalogu, u kojem stoje pitanja bez bilo kakvih odgovora.

“Ovaj posao radim 26 godina i nikad nismo imali ovakav problem. I aktuelni katalog ima zbunjujućih pitanja, ali se kandidati uz pomoć predavača uspijevaju pripremiti”, kazao je Jaćimović za “Glas Srpske”.

Vlasnik auto-škole “Svjetlosni znaci” iz Trebinja Dragan Butulija istakao je da novi katalog testnih pitanja sadrži suvišna pitanja.

“Kakve veze ima vozač sa prečnikom nekog saobraćajnog znaka, nije on saobraćajni inženjer da mora to da zna. Pitanja nisu usklađena sa propisima i samo će dovesti do toga da kandidati teže polažu, odnosno da teže dolaze do praktičnog dijela”, kazao je Butulija.

Novim katalogom testova nije zadovoljan ni vlasnik auto-škole “Semafor” iz Dervente Drago Đukić, koji kaže da bi nadležni trebalo da ga još jednom analiziraju, prije nego što počne njegova primjena.

Komentara na ove tvrdnje vlasnika auto-škola iz resornog ministarstva juče nije bilo.  Ranije su iz ovog resora istakli da je u fokusu njihovog rada unapređenje rada auto-škola, čemu u prilog ide i objava novog kataloga testovnih pitanja za oblast I.

“Očekujemo da auto-škole u potpunosti sprovode teoretski dio obuke, kako bi kandidat za vozača usvojio potrebna znanja, a ne samo spremao odgovore na pitanja, kao što je danas slučaj u nekim auto-školama. Nadamo se da će biti nastavljena izmjena i ostalih oblasti pitanja za teoretski dio obuke”, istakli su ranije u Ministarstvu komunikacija i transporta.

Izvor: Glas Srpske |  Danijela Bajić
7,200FansLike
440FollowersFollow