Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci danas počinje vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Gradiška u četvrtak 2. novembra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za ovu sezonu nabavljene su besplatne i komercijalne vakcina.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je da je cijena komercijalna vakcine ove godine 28 KM. Takođe je istakla da besplatnu vakcinu kao i svake godine mogu dobiti određene kategorije stanovništva, a to su pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti- insulin ovisni, oni koji su imali kardio hirurške intervencije na srcu, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, djeca oboljela od cistične fibroze pluća kao i zdravstveni radnici koji rade na infektivnim klinikama i na odjeljenjima intenzivne njege.

Vakcinacija će biti obavljana u svim ambulantama porodične medicine u gradu kao i u ambulantama Turjak, Jurkovica, Gornji Podgradci, Laminci, Dubrave, Nova Topola i Orahova. Svi pacijenti koji imaju pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa treba da se jave svom porodičnom doktoru.

Doktorica Tepavac je rekla da posljednjih godina vlada velika zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, te očekuju da će i ove godine biti tako. Ona se ovim putem osvrnula i na pojavu veliko kašlja u Hrvatskoj, zarazne bolesti respiratornog sistema, te apelovala na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu. U Republici Srpskoj primjenjuje se petovalenta vakcina koja pruža zaštitu od: velikog kašlja, difterije, tetanusa, dječije paralize i protiv Haemophius influenzae.

Tepavac je takođe istakla da je vakcinacija najefikasnija preventivna mjera.

Izvor: radiogradiska.com | N.M.
7,400FansLike
458FollowersFollow