Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (Foto)

U Gradišci je obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji “Bljesak”, u kojoj je poginulo 283 ljudi srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među njima 56 žena i 11 djece do 14 godina.

Kod Spomen-obilježja poginulim srpskim civilima i vojnicima iz Zapadne Slavonije, služen je parastos i položeni vijenci. Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona ne može biti pobjeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sjećaju svojih poginulih.

Dodik je podsjetio da sve dok se Srbi sjećaju svojih poginulih u ratovima devedesetih godina, na drugoj strani te akcije slave kao pobjedu.

Foto: predsjednikrs.net

“Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu kao ni granatiranje izbjegličkih kolona”, rekao je Dodik danas u Gradišci gdje je prisustvovao obilježavanju 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji “Bljesak”.

Foto: RTRS

On je podsjetio da se i u Srbiji sjećaju ovog stradalničkog datuma, te da se tim povodom jutros čuo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Foto: RTRS

Dodik je rekao i da će se regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpska Krajine.

Foto: RTRS

U Gradišci je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji “Bljesak”, u kojoj su poginula 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece do 14 godina

Hrvatske snage prvog maja 1995. godine napale su teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija i izvršile etničko čišćenje Srba. Protjerano je 15 hiljada Srba. Za ove zločine, do danas, niko nije odgovarao.

Izvor: RTRS
6,700FansLike