Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci otkopan veliki zid tvrđave Berbir

Arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška pronašli su na lokaciji parka “Sloboda”, samo nekoliko metara od rijeke Save, ostatke istočne kule tvrđave Berbir. U toku je otkopavanje zida.

Tvrđava je nastala sredinom 16. vijeka, a pošto je nekoliko puta rušena i obnavljana posljednje zidine dograđivane su polovinom 18. vijeka. Zidine su masivne, sagrađene su od kamena koji je povezan krečnim malterom.

“Pretpostavlja se da su ispod zidina tvrđave Berbir temelji rimske tvrđave Servitium. Iako se zna da postoje rimski slojevi, taj podatak nikad nije arheološki utvrđen. Iskopavanjem na ovom lokalitetu zbog moderne infrastrukture nažalost nismo uspjeli doći do rimskih temelja”, rekao je arheolog Dušan Kojić.

Arheolozi priznaju da im je pronalazak zidina velika satisfakcija. Tvrđava Berbir bila je impozantnih gabarita.

“Berbir se protezao u dužini od preko 260 metara niz rijeku Savu, a 150 metara protezala se u unutrašnjost grada. To je sadašnji prostor parka, zajedno sa Sokolskim domom i bolničkim kompleksom”, pojasnio je arheolog Kojić.

Tvrđava Berbir bila je na sjevernoj granici Osmanlijskog cartsva i imala je ulogu sjedišta kapetanije na rijeci Savi. Gotovo identična podgranična utvrda bila je izgrađena i na lijevoj obali Save, sadašnjoj Staroj Gradišci, koja se nalazi u sastavu Hrvatske. Istoričari tvrde da je Gradiška pala pod osmansku vlast između 1535. i 1537. godine.

Iskopane zidine će biti zaštićene staklom i predstavljaće svojevrsnu turističku atrakciju.

Izvor: mojasrpska.info | Boško Grgić
6,200FansLike