Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji

Danas je u u okviru projekta „Gradiška – grad drveta“ u Gradišci svečano otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji. Na press konferenciji organizovanoj tim povodom, predstavljeni su glavni projektni ciljevi, planirane aktivnosti, kao i partneri na projektu.

Primjenom savremene opreme i digitalnih alata, Centar za istraživanje i razvoj će omogućiti brojne usluge za razvoj poslovanja kompanija u drvoprerađivačkoj industriji, te doprinjeti stvaranju novih i visokokvalitetnih radnih mjesta na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM. Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su JU Tehnička škola u Gradišci i BOR d.o.o. Gradiška.

„Danas otvaramo Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji koji će da pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u gradu Gradiška i opštinama Srbac, Laktaši i Kozarska Dubica. Centar će im pomoći da postanu kompetitivniji na domaćem i međunarodnim tržištima. Ja se nadam da će ovaj Centar za istraživanje i razvoj biti iskorišten dobro od strane lokalnih malih i srednjih preduzeća kako bi im se pomogao proces njihovog ubrzanog oporavka koji je zasnovan na održivom rastu”, izjavio je Stefano Donati, šef Regionalne kancelarije u Banjaluci pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Nema nauke bez saradnje sa privredom i nema privrede bez potpunog korišćenja svih naučnoistraživačkih potencijala koje mi imamo. Centar za istraživanje i razvoj u oblasti drvoprivrede koji smo danas otvorili ovdje u Gradišci će sigurno biti mjesto okupljanja i stvaranja potpuno novog eko sistema u koji su uključeni gradska administracija, obrazovni sektor kroz Tehničku školu i privreda kroz saradnju sa osam drvoprerađivačkih kompanija. Ovo je dobar model koji ćemo mi pokušati sa nivoa Vlade i u saradnjia sa potencijalnim donatorima i svim drugim zainteresovanim stranama, da kopiramo i na ostale regije i da primjenjujemo jedan ovakav model zato što smatramo da je ovaj model primjenjiv” , izjavio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske.

“Gradska uprava je zajedno sa odijeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i međunarodne projekte i Razvojnom agencijom grada Gradiške, prepoznala da su našoj drvnoj industriji neophodni novi proizvodi, nove tehnologije, novo unaprijeđenje zato što tehnologije na ovim prostorima dosta zaostaju za tehnologijama sa prostora EU. Ovdje ćemo stvoriti mogućnost da se zaposle mladi ljudi, da oni ovdje kreiraju, modeliraju, dizajniraju nove proizvode iz oblasti drvoprerade. Da to onda putem naše Tehničke škole pravimo prototip uz pomoć privatne kompanije „Bor“ i da naši proizvođači uzlaze u serijsku proizvodnju”,  izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona evra) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona evra). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.

Gradiskalive.com
7,300FansLike
458FollowersFollow