Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci svečano obilježen završetak projekta rekonstrukcije javne rasvjete (Foto)

U Gradišci je danas svečano obilježen završetak projekta “Rekonstrukcija javne rasvjete sa LED svjetiljkama u gradu Gradiška” i otkrivena tabla projekta ispred Gradske uprave. Događaju su, pored predstavnika Gradske uprave, prisustvovali ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar, direktor slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Dejan Prešiček i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić.

Projekat „Rekonstrukcija javne rasvjete sa LED svjetiljkama u gradu Gradiška“ započet je u maju prošle godine i finansiran je sredstvima Grada uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovenije u iznosu od 822.000 evra. Kroz projekat, ukupne vrijednosti 2.055.308 evra rekonstruisana je kompletna javna rasvjeta i instalisano 6.126 LED svjetiljki. Na taj način ostvarene su velike uštede u potrošnji električne energije. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da riječ o važnom projektu za Gradišku i pojasnio da je projektom smanjena potrošnja električne energije za 72 odsto kao i emisija CO2 za oko 1000 tona na godišnjem nivou.

Gradonačelnik Gradiške zahvalio je na finansijskoj podrški Vladi Slovenije i Centru za međunarodnu saradnju i razvoj i naglasio da ovakav primjer pokazuje da i lokalne uprave sa prostora Republike Srpske mogu da budu ravnopravne lokalnim uprava Evropske unije, što su potvrdili i predstavnici Vlade Slovenije. Direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Dejan Prešiček naveo je da Grad Gradiška ima dobre projekte, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i najavio nastavak na drugim, važnim projektima. Damijan Sedar ambasador Republike Slovenije u BiH, rekao je da Slovenija podržava reforme i promjene koje vode ka punopravnom članstvu u EU.

„Ponosni smo na činjenicu da u BiH ima gradova i ljudi koji imaju viziju, sprovode projekte i postavljaju visoke satandarde i grade siguran put ka Evropskoj uniji“, istakao je Sedar.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naveo je da je Gradiška primjer upsješne saradnje i realizacije međunarodnih projekata i da ta iskustva može da prenese i drugim opštinama i gradovima u Srpskoj u čemu ima punu podršku Vlade i ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Primjena LED tehnologije u javnoj rasvjeti omogućava uštedu energije, smanjenje troškova održavanja i pozitivan uticaj na životnu sredinu, što je Grad Gradiška na vrijeme prepoznao i uz podršku partnera uspješno sproveo u praksi.

Pogledajte prilog RTVG:

Izvor: radiogradiska.com | S.Vidović
7,400FansLike
459FollowersFollow