Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Lijevču sve veća zainteresovanost za proizvodnju uljarica (Video)

Ratari su zasijali više površina sojom, suncokretom i uljanom repicom. Završavaju i sjetvu kukuruza i zaštitne tretmane na ozimim.

Јesenas je na području Gradiške, Laktaša i Srpca ozimim usjevima zasijano 11.500 hektara. Najzastupljenija je pšenica na 7500. Trenutno stanje ozimih usjeva je zadovoljavajuće. Međutim agronomi upozoravaju na povoljne uslove za razvoj fuzarijoza-bolesti pšenice.

“Povoljni uslovi za razvoj fuzarijuma su klimatski uslovi u obliku velike količine padavina i temperature preko 20 stepeni”, kaže Resor za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška Bojana Panić.

Značaj zaštitnih tretmana na pšenici posebno u fazi klasanja na vrijeme je shvatio Nenad Đurić iz Laminaca koji je jesenas pšenicu zasijao na pet hektara.

“Obavili smo prvo prskanje i drugo prskanje u klasu i ta zaštita u klasu mnogo znači jer bude znatno bolji rod i bolje zrno i bolji hektolitar”, rekao je ratar iz Laminaca Nenad Đurić.

Osim za pšenicu ratari u Lijevče polju i Potkozarju su zainteresovani i za sjetvu uljarica. Mihajlo Milivojac iz Vrbaške kod Gradiške voćarsku proizvodnju sve više supstituiše proizvodnjom uljarica. Ovog proljeća zasijao je značajne količine suncokreta.

“Izgleda da bi ova proizvodnja, ukoliko se urade sve agrotehničke mjere, i ukoliko budemo imali malo sreće sa klimatskim uslovima ove godine proizvodnja uljarica bi mogla bi biti profitabilna kao i u narednim godinama”, kaže ratar iz Vrbaške Mihajlo Milivojac.

Ratari su najaviše zainteresovani za proizvodnju soje koja je zasijana na 1700 hekatar. Suncokret je na 600 a uljana repica na 300 hektara.

“Јedan od razloga povećanog interesa je podrška ministarstva koja ove godine iznosi do 400 maraka po hektaru, obezbjeđen otkup kao i plodored za ostale kulture jer uljarice dodatno zemljište obogaćuju azotom”, dodala je Panić.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga napomena ratarima, koji se bave proizvodnjom uljarica, da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje 30. jun.

Izvor: RTRS
7,300FansLike
458FollowersFollow