Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Srpskoj devet slučajeva velikog kašlja: Aćimović pojasnila koji su simptomi

Jela Aćimović, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je za “ATV jutro” da u Republici Srpskoj trenutno ima devet potvrđenih slučajeva velikog kašlja.

Kaže da su slučajevi velikog kašlja potvrđeni u Banjaluci, Laktašima, Prijedoru i Bijeljini, dakle, već se širi u svim dijelovima Republike Srpske.

Veliki kašalj je bolest koju izaziva bakterija, dakle, ovo je jedna bakterijska bolest koja izaziva veliki kašalj, bolest koja je prije vakcinacije nosila mnogo života, naročito kod male djece, kaže Aćimovićeva. Dakle, jako je opasna, naročito za malu djecu.

„U vrijeme kada mi imamo adekvatne vakcine ona nije toliko opasna, ako se adekvatno vakcinišemo. Еpidemija se pojavila nakon dugo godina, imali smo pojedinačne slučajeve, dakle, nije bilo epidemija. U ovom periodu nakon kovida svi respiratorni uzročnici su se nekako aktivirali više nego što je to bilo u vremenu prije kovida“, izjavila je Aćimović za ATV.

Ova bolest je dugotrajna i protiče u tri faze. Prva faza traje 15-tak dana, i tada je osoba najviše zarazna i teško je razlikovati simptome od drugih respiratornih bolesti. U tih prvih 15 dana standardni simptomi su povišena temperatura, šmrcanje, kašljucanje.

„Kad prođe tih 15 dana, tek tada kreću oni karakteristični simptomi za veliki kašalj, a to su intenzivni napadi kašlja. Taj kašalj je najučestaliji noću i napadi su toliko intenzivni da nakon toga osoba može čak da prestane sa disanjem, da poplavi, da se izgubi svijest zbog tako naglog kašlja, pa čak i pucanja rebara. Dakle, može doći do velikih komplikacija i te komplikacije su veće što je mlađa osoba. Kod djece do godinu oni mogu biti najintenzivnije. I kod njih ne mora ni biti taj karakteristični kašalj već može samo da dođe do prestanka disanja“, rekla je ona i dodala da je to slučaj kada djeca nisu vakcinisana.

Kod onih koji prime vakcinu, veliki kašalj, u slučaju zaraze, će biti u mnogo blažoj formi. Aćimović je istakla da se mora obratiti pažnja na to da li su djeca dobila sve doze vakcine protiv velikog kašlja. Radi se o petovalentnoj vakcini koja se prima u tri doze do godinu dana djeteta. Ako je dijete propustilo bilo koju dozu petovalentne vakcine, trebalo bi da da što prije to nadoknadi.

Aćimovićeva je pojasnila je da je ova bolest dugotrajna, starije osobe imaju nešto blaže simptome nego djeca ali i dalje je prenose. Prenosi se kapljičnim putem.

„Kada prođe period kašlja, ulazi se u jedna rekonvalescentni period gdje se kašalj smiruje, ali je imunitet jako oštećen ovom bolešću. Onda osoba postaje osjetljivija na sve druge uzročnike, lako se obolijeva od drugih zaraznih bolesti“, navela je Aćimović za ATV.

Izvor: ATV
7,400FansLike
458FollowersFollow