Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Srpskoj troje djece na liječenju od korone: Najmlađi kovid pacijent ima 11 godina

U Republici Srpskoj trenutno je hospitalizovano troje djece do 15 godina koji su inficirani novim virusom korona, a najmlađi pacijent ima svega 11 godina – potvrđeno je za Srpskainfo.

Sve troje su na bolničkom liječenju u Unverzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci, u Kovid odjelu Klinike za dječije bolesti.

“Svi pacijenti su hemodinamski i respiratorno stabilni uz srednju tešku kliničku sliku”, rekao je za Srpskainfo, prof. dr Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC RS.

U devet opštih bolnica širom Srpske kažu da trenutno nemaju hospitalizovane djece do 15 godina među kovid pacijentima.

Tako u trebinjskoj bolnici kažu da je njihov najmlađi kovid pacijent 1985. godište, a ostali pacijenti su starije životne dobi, preko 60. godina starosti.

“Na kiseoničkoj podršci je 80 odsto kovid pacijenata”, navode u trebinjskoj bolnici.

Inače, od početka pandemije djeca širom svijeta koja se zaraze virusom korona uglavnom, na svu sreću, su asimptomatski ili imaju blage simptome.

Poznati pedijatar-pulmolog iz Banjaluke Branislav Lolić za Srpskainfo kaže da se pretpostavlja da mališani i djeca do 15 godina prolaze sa blagim korona simtpomima, jer je njihov imunitet nenarušen i izdržljiv.

“Kod djece je prilično odustvo stresa, dok mi odrasli i koji se smatramo zdravima, smo načeti stresom. To nam narušava naš imuni sistem. Evo, nek svako razmisli samo kako su se na njega odrazile posljedice pandemije. Ja, recimo, nisam radio pola prošle godine. Sve su to brige koje ostave posljedice na naše zdravlje”, objašnjava Lolić.

U Republici Srpskoj je sa jučerašnjim datumom bilo hospitalizovano 448 kovid pacijenata.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Tijana Grujić
7,200FansLike
438FollowersFollow