Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U statistici i žene nasilnici: Punica tukla zeta, kćerke očeve i majke sinove

Za prvih osam mjeseci tekuće godine prijavljeno je 657 slučajeva porodičnog nasilja, a od toga u 41 slučaju žene su izvršile nasilje nad muškarcima, potvrđeno je za “Nezavisne” iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“U periodu januar – avgust 2022. godine prijavljeno je 657 slučajeva nasilja unutar porodice koja je počinilo ukupno 675 lica. Policijski službenici su postupali po prijavama i utvrdili da su počinjena 543 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, a za ostale slučajeve su podneseni izvještaji o počinjenom nasilju u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici u RS”, navode iz MUP-a.

Kako ističu u MUP-u, različiti su slučajevi u kojima je bilo nasilja nad muškarcima.

“Imamo nasilje u bračnim zajednicama, odnosno u 16 slučajeva je supruga izvršila nasilje nad mužem”, navode iz MUP-a.

Da je bilo nasilja između bivših partnera, potvrđuje i podatak da je u 12 slučajeva bivša partnerka izvršila nasilje nad bivšim partnerom.

“Kada govorimo o vanbračnoj zajednici, u pet slučajeva je vanbračna partnerka izvršila nasilje nad vanbračnim partnerom”, navode iz MUP-a.

Kako navode, u tri slučaja nasilje je izvršila kćerka nad ocem, a takođe su bila i tri slučaja gdje je majka izvršila nasilje nad sinom.

“U jednoj slučaju zabilježeno je nasilje punice nad zetom”, navode iz MUP-a, dodajući da je najčešći oblik nasilja u svim slučajevima bilo psihičko i fizičko nasilje.

Aleksandar Milić, psiholog, rekao je da je svaki vid nasilja u osnovi poremećaj ličnosti.

“Kada govorimo o devijantnom ponašanju bilo kog uzrasta računamo da je više nasilja muškaraca nad ženama, prema nekom omjeru on je 4:1. U ovom slučaju vidimo taj omjer, odnosno imao 675 slučajeva nasilja, a 41 je od strane žena”, rekao je Milić.

Kako kaže, osobe koje vrše nasilje su sklone nedostatku uvida u to što čine, ali i nedostatku empatije bilo da se radi o ženama ili o muškarcima.

“Vidimo da imamo razne oblike nasilja od strane žena, ali najviše takvih slučajeva je u bračnoj zajednici, jer je tu dosta veći pritisak, ali vjerujem da je povećan broj i verbalnog nasilja”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, osobe koje vrše nasilje ne prihvataju da je to ogroman problem.

“Sve to ukupno je povezano s psihičkim nasiljem. To su osobe koje ne mogu da shvate svoj problem, ne prihvataju ljekarsku pomoć, te kod njih samo vrijedi određeni vid prinude”, kazao je Milić.

Izvor: Nezavisne
7,300FansLike
456FollowersFollow