Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U strahu od nestašice i poskupljenja: Građani Srpske nemilice kupuju brašno

Zbog straha od poskupljenja hrane i eventualne nestašice građani Srpske su proteklih dana pojačali kupovinu, a uglavnom kupuju veće količine brašna, i po nekoliko vreća odjednom.

Plaše se da bi, zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, moglo doći do drastičnog poskupljenja pšenice, samim tim i brašna, pa žele da se na vrijeme obezbijede.

“Kupila sam tri vreće od po 25 kilograma, zlu ne trebalo. To mi može biti par mjeseci, a do tada će se znati kako će se sve ovo u svijetu završiti. Takođe, brašno često poskupljuje, pa je, za one koji mogu, bolje da naprave neke zalihe po nižoj cijeni”, kaže Milosava K. iz Banjaluke.

A posljednje poskupljenje desilo se upravo juče, tako da je vreća od 25 kilograma namjenskog brašna tip 500 sa 26 otišla na 28 KM.

Početkom godine, njegova cijena je u prosjeku iznosila oko 22 KM, što znači da je za samo dva mjeseca ova životna namirnica poskupila za više od 25 odsto.

Kako kažu u Udruženju mlinara RS, ovo poskupljenje nije posljedica dešavanja u Ukrajini, nego usklađivanja cijena brašna sa poskupljenjem pšenice.

“Cijenu brašna ne formiramo po najnovijim cijenama pšenice, nego po cijeni zaliha koje imamo, odnosno po cijenama po kojima trenutno nabavljamo pšenicu. A trenutno uvozimo pšenicu po 312 evra po toni iz Mađarske. Zasad, pomenuti sukob nema nikakvog uticaja na cijene kod nas”, ističe za “Srpskainfo” predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Dodaje da nema potrebe da građani gomilaju vreće brašna po stanovima.

“Činjenica je da ljudi ovih dana prave zalihe brašna, bez ikakve potrebe. Kad je riječ o potrebama našeg tržišta, mi ćemo vlastitom proizvodnjom dogurati do sljedeće žetve. Takođe, Srbija nije prekinula izvoz pšenice, a imaju viška ove žitarice, pa nije potrebno da se prave zalihe”, poručuje Kos.

Poskupljuju energenti

Mlinari se nadaju da do sljedeće žetve neće biti značajnijih poremećaja u cijeni pšenice.

“A šta nova žetva nosi, niko ne zna. Svi energenti poskupljuju i slobodno možemo reći da više neće biti jeftine pšenice. Mislimo da u narednoj žetvi startna cijena neće biti ispod 250 evra, a u prošloj je bila 170 evra po toni. Ako u narednom periodu pšenica značajnije poskupi, onda ćemo i mi morati povećati cijenu brašna”, ističe Kos.

Izvor: srpskainfo.com
7,200FansLike
443FollowersFollow