Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Učenici u Novoj Topoli upoznati sa opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava

Obzirom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava kao i nezakonita upotreba vatrenog oružja, pripadnici Policijske uprave Gradiška započeli su sa preventivnim aktivnostima kako bi građani praznike proslavili u bezbjednom okruženju i na miran i dostojanstven način.

Foto: PU Gradiška

U Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Novoj Topoli, danas su održana edukativna predavanja učenicima, a sve sa ciljem da se na adekvatan i njima prilagođen način ukaže na činjenicu da ne postoji bezopasna pirotehnika i da petarde nisu igračke, te da su pirotehnička sredstva posebno opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i u zatvorenim prostorima.

Takođe, upoznati su i na posljedice i tjelesne povrede koje pirotehnička sredstva mogu da prouzrokuju, kao što su opekotine, povrede šake, prstiju i očiju.

Foto: PU Gradiška

Iz Policijske uprave Gradišika podsjećaju da je članom 29. stav 6. Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine.

Istim zakonom predviđene su novčane kazne za fizičko lice od 300-1500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 500 KM, i drugo privredno društvo ili pravno lice od 1000 do 3000KM.

Članom 14. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2000 do 6000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1000 KM.

Takođe, u cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, učenici su upoznati o svim vidovima vršnjačkog nasilja, kako ih prepoznati i kako preventivno djelovati u cilju sprečavanja istog, kao i koje su sankcije predviđene za maloljetne izvršioce u slučaju počinjenog prekršaja i krivičnog djela.

“Još jednom pozivamo građane da novogodišnje i božićne praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao niti u zatvorenim prostorijama”, saopštili su iz PU Gradiška.

Gradiskalive.com
7,200FansLike
457FollowersFollow