Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Uručeno 25 poljoprivrednih mašina i priključaka u Gradišci (Foto)

Poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima sa područja Gradiške, Laktaša, Srpca, Banjaluke, Prnjavora, Kotor Varoša i Kneževa uručeno je 25 poljoprivrednih mašina i priključaka proizvedenih u Mađarskoj, u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Mehanizaciju su u Gradišci uručili predstavnici “Agrobosa”.

“Više od 200 poljoprivrednih mašina i priključaka mađarske proizvodnje uručeno je poljoprivrednicima u Republici Srpskoj u okviru prvog programa podrške Vlade Mađarske”, izjavila je danas u Gradišci direktor Fondacije za održivi razvoj “Progresus” Andrea Јaglica.

Јaglica je pojasnila da je riječ o dodatanih oko 50 mašina i priključaka, te da se do kraja mjeseca očekuje isporuka još najmanje 250 mašina za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, a koje će biti uručene proizvođačima i prerađivačima kojima je odobrena subvenicija Vlada Mađarske u iznosu do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać reako je da svi koji se bave poljoprivredom, a posebno oni koji su dobili podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije, mogu samo da iskažu veliku zahvalnost Vladi Mađarske, te premijeru Viktoru Orbanu i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku koji su dogovorili realizaciju ovog projekta.

“Agrobos” je u proteklom periodu, kao jedan od distributera mađarske poljoprivredne mehanizacije, učestvovao u javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata, te je uručio i 77 paketa pčelarske opreme pčelarima sa područja Trebinja.

Iz ovog preduzeća najavljuju da se u narednom periodu očekuje uručenje oko 100 poljoprivrednih priključaka.

Mehanizacija je uručena poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima koji su uspješno aplicirali na novi poziv kojima je subvenciju od 70 odsto finansirala Vlada Mađarske.

Promovisan je i novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata, koji će biti otvoren od ponedjeljka, 14. avgusta.

Izvor: RTRS
7,100FansLike
431FollowersFollow