Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH

Na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBIH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Mirko Šarović.

Nisu ukinute akcize na gorivo

Ipak, činjenica da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu, ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Također je netačna i tvrdnja da je Parlament BiH izglasao ove izmjene, s obzirom da je to uradio samo jedan od dva doma Parlamenta.

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još uvijek nije očitovao o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lijekove i osnovne životne namirnice nije smanjen. Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute prijedloge.

*Ova vijest je izmijenjena nakon analize Raskrinkavanja
7,300FansLike
456FollowersFollow