Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Utvrđeni svi rezultati izbora osim za predsjednika Republike Srpske

Centralna izborna komisija BiH sinoć je na 69. sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine za sve nivoe osim za predsjednika i potpredsjednike RS.

Utvrđeni su rezultati za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Rezultati izbora za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske će biti utvrđeni kad se steknu uslovi. Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine”, rečeno je na sjednici CIK-a.

Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine stupa na snagu danom donošenja i objaviće se, kao i utvrđeni izborni rezultati, na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatraće se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Predsjednik CIK BiH Suad Arnautović rekao je da je od 2.239 biračkih mjesta u Republici Srpskoj, obrađeno 1.070 i to u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Zvorniku, Gradišci, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Stanarima i Osmacima.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske počelo je 13. oktobra u Sarajevu. Proces je započeo na osnovu naredbe CIK-a od 10. oktobra protiv koje je glasao jedan član komisije.

Arnautović kaže da će u ovakvom sistemu uvijek biti potrebno ovoliko vremena (tri sedmice) za utvrđivanje rezultata, a da je najveći problem u biračkim odborima.

“Birački odbor je temeljni organ biračkog procesa, formiraju se ad-hoc u izbornoj godini. Biračke odbore samo i isključivo mogu predlagati izborni subjekti (stranke i kandidati) i tu je korijen svih problema koji kasnije nastaje i dolazi do izražaja kada treba utvrditi i potvrditi rezultate”, rekao je on.

Kaže da po sistemu domino efekta, ono što se ne uradi kvalitetno na izbornom mjestu, utiče na cijeli proces utvrđivanja rezultata, a analize CIK pokazuju da je to ogroman broj kršenja izbornog zakona, od proceduralnih grešaka, pa nadalje.

Arnautović smatra da ni opštinske i gradske izborne komisije nisu uspjele da na vrijeme završe svoj dio posla na objedinjavanju i utvrđivanju objedinjenih rezultata glasanja u svojim izbornim jedinicama, pa je CIK bio primoran da donese naredbu 6. oktobra, koju gradske i opštinske komisije nisu ispoštovale.

Napomenuo da je svi oni koji imaju zamjerke na rad CIK-a (misleći na stranke i političke lidere) treba da se obrate Sudu Bosne i Hercegovine, a da to do sada niko nije uradio.

Važećim Pravilnikom o sprovođenju izbora je predviđeno da “CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora”. Izbori su održani 2. oktobra.

U SNSD su najavili krivične prijave protiv članova CIK-a ako u roku ne objave utvrđene rezultate za sve nivoe vlasti.

Izvor: Mondo
7,200FansLike
457FollowersFollow