Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vaskršnji post podigao cijenu ribe

Novi skok cijena ribe u Srpskoj zabilježen je tokom vaskršnjeg posta.

Tome je najviše doprinijelo, prema riječima sagovornika, poskupljenje riblje hrane i električne energije i zbog svega toga teško da će u narednom periodu ove cijene padati.

Kako je potvrdio za “Nezavisne” Zoran Tepić, direktor firme “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj”, u skladu sa poskupljenjima ulaznih sirovina u primarnoj proizvodnji ribe došlo je i do rasta cijena.

“Rast ulaznih sirovina za proizvodnju riblje hrane i električne energije izražajniji je kod proizvođača riblje hrane iz Evrope. Iznos poskupljenja je na nivou od pet odsto prema trgovačkim lancima, dok cijene u trgovačkim lancima oni sami formiraju prema krajnjim potrošačima”, kazao je Tepić.

Kako kaže, cijene prema veletrgovcima su različite u odnosu na količinu, asortiman i različita tržišta.

Dodaje da više od 65 odsto ribe koju uzgajaju, i to najviše kalifornijsku pastrmku, plasiraju na inostrana tržišta, dok ostatak ide na domaće tržište.

“Šarana, kao trgovačku robu, kupujemo i prodajemo u skladu sa trenutnim cijenama, dostupnosti, te zakonima tržišta ponude i potražnje. Za ostalu trgovačku robu, riblje proizvode, prerađene, zamrznute i dr. cijene su rasle u prosjeku oko 10 odsto, dok je, na primjer, losos u samo jednoj sedmici poskupio za 20 odsto”, istakao je Tepić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu cijena proizvedene ribe, kalifornijske pastrmke, sigurno neće padati, i to zbog toga što su na svjetskoj berzi sve sirovine potrebne za izradu riblje hrane u rastu još od početka sukoba u Ukrajini.

“Cijene električne energije su takođe u porastu, te shodno izrečenom ne možemo očekivati pad cijena ribe kod domaćih proizvođača. Pad cijena možemo očekivati kod ribe koja se kupuje na svjetskim platformama za prodaju ribe, a tu spadaju losos, oslić, skuša, škampi…”, dodao je Tepić.

Da je došlo do poskupljenja ribe, potvrdili su za “Nezavisne novine” i iz ribarnice “Peco fiš” iz Banjaluke, gdje kažu da su u prethodnom periodu pojedine vrste ribe poskupjele za oko 50  feninga po kilogramu.

“Poskupljenje je zabilježeno oko božićnog posta, a otad su samo neke vrste ribe poskupjele za najviše pola marke”, kazali su iz ove ribarnice.

Što se tiče cijena, kako navode, kod njih očišćena pastrmka košta 13 KM, šaran žive vage 14 KM, dok amur košta 11 KM.

Kako su “Nezavisne” pisale krajem prošle godine, kilogram šarana po živoj vagi je koštao 12 KM, kotleti šarana 22 KM, kilogram plavog oslića šest KM, dok je bijeli koštao sedam KM, orada i brancin bili su 19,5 KM po kilogramu, a kilogram tune je tada koštao 36 KM, kao i file lososa, čija je cijena bila 39 KM.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
458FollowersFollow