Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Većina građana RS podržava legalizaciju marihuane u medicinske svrhe

Većina stanovnika Republike Srpske slaže se s tim da marihanu treba legalizovati, ali isključivo u medicinske svrhe, ali se jednako protive potpunoj legalizaciji.

Sa tvrdnjom da bi marihuanu trebalo legalizovati strogo i isključivo u medicinske svrhe slaže se čak 70,2 odsto ispitanika, 17,9 odsto je protiv, a 11,9 nije sigurno u odgovor, pokazalo je istraživanje agencije “Metricsconsulting” iz Banjaluke.

Većina se ipak ne slaže da bi marihuanu trebalo legalizovati i za medicinsku i za rekreativnu upotrebu – 66 odsto.

Procenat onih koji su za legalizaciju je 17,2 odsto, a 16,8 odsto njih nije sigurno.

Najviše ljudi, 74,3 odsto, protivi se legalizaciji marihane za uživanje, odnosno za rekreativnu upotrebu. Marihuanu bi potpuno legalizovalo njih 14 odsto, a 11,7 nije sigurni o odgovor.

Veliki broj zemalja Evrope je legalizovao upotrebu marihuane u medicinske svrhe, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je preporučila da se liječenje kanabisom omogući, a komisija za droge pri Ujedinjenim nacijama uklonila je krajem prošle godine uklonila kanabis (marihuanu) s liste “najopasnijih droga”, što je prekretnica u borbi da se ova biljka prepozna kao važan lijek, a moglo bi da utiče na to da se “medicinska marihuana” konačno legalizuje i u BiH.

Izvor: Mondo
7,200FansLike
457FollowersFollow